Заместник министър Балабанов: Ще търсим в диалог съгласие по исканията на синдикатите

0615S1

Извънредно заседание на Съвета за социално партньорство се проведе днес под председателството на заместник министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов. Той открои три теми, обект на дискусия по време на диалога със синдикатите – повишение на заплатите на служителите; спешни изменения в ЗМВР, които се отнасят до социалния статус на служителите в министерството; подготовка на изцяло нов закон за МВР. Заместник министър Балабанов благодари на представителите за коректния тон на разговора и разбирателството, както и за това, че приемат Съвета за социално партньорство като единен екип. „Предвиждаме на следващото ни заседание, да поканим министъра на финансите и председателя на комисията по бюджет и финанси в парламента или техни заместници, за да разберем какви са възможностите на държавата откога и с колко биха могли да се увеличат заплатите на служителите на МВР. Обединихме се около тезата, че такова увеличение е нужно“, поясни Балабанов. По думите му, по въпросите, свързани с униформеното облекло, с волята на правителството до края на тази година или началото на идната служителите ще получат нови униформи, като половината от доставките вече са факт. По третата тема дискутирахме, че е нужен нов Закон за МВР, тъй като обстоятелствата в света като цяло и в Европа, динамиката на събитията и на полицейската професия изискват такава промяна. Няма смисъл всяка година да променяме по 2-3 члена, а да направим изцяло нова концепция и Закон за МВР. Посоката е да се „ремонтират“ почти всички членове – права, задължения, социални придобивки, и като цяло – синхронизиране с променената обстановка и изисквания към работата на полицията, това обаче е и въпрос на политическо решение, допълни Балабанов.
Разговорите в рамките на Съвета бяха в коректен тон, стигнахме до консенсус , че е необходимо увеличение на основните заплати на служителите през тази година. В какъв размер и кога да влезе в сила то, дали да има диференциация, е въпрос и на бъдещи разговори. Важен е добрият старт на преговорния процес. Не по-малко важно е съгласието на Съвета, че са належащи някои изменения на ЗМВР и на следващо заседание ще ги обсъдим, като очакваме синдикатите да се съгласят на тези спешни промени , паралелно с работата по подготовка на нов ЗМВР, обобщи резултатите от работата на заседанието на съвета Валентин Попов, председател на СФСМВР.
В Съвета за социално партньорство участваха представители на Синдикалната федерация на служителите в МВР, Националния синдикат на гражданската администрация в МВР, Сдружение „Синдикат на служителите в МВР”, Сдружение синдикален алианс „Сигурност”, Сдружение „Национален синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” и Национален синдикат „Полиция” – Хасково.

Comments

comments