Закопчаната за купуване на гласове благоевградчанка Ива Дачева остава в ареста

Осъжданата в миналото за измами благоевграданка Ива Дачева и Владислав Иванов-Марадоната бяха задържани при акция на полицията по сигнал за купуване на гласове. Според постъпилата информация те изготвяли списъци с имена на хора, на които предлагали по 40 лева, за да гласуват за определен кандидат.

Случаят е докладван на дежурен прокурор в Районна прокуратура – Благоевград и по негови указания полицаите извършили претърсване в условията на неотложност на жилище на ул. „Орцето“ 5, обитавано от Дачева, и в лек автомобил. Открити са листовка със саморъчно написани имена и ЕГН-та и 30 хартиени бюлетини с оградена конкретна партия и конкретен номер на преференция.

Ива Дачева и Владислав Иванов са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление срещу изборните права на гражданите. Разследващите издирват лицата, чиито имена са били в списъка.

Вчера следобед се разбра, че Ива Дачева е привлечена като обвиняема и с постановление на прокуратурата остава 72 часа в ареста.

Припомняме, че Ива Дачева се „прочу“ преди 10 г. заради серия дела за измами, свързани с уреждане на изпити на студенти от ЮЗУ срещу пари. Последно преди 6 г. Окръжен съд потвърди ефективна присъда от 1 година на Районен съд – Благоевград, след като бяха групирани всичките й наказания. В периода 2009-2011 година тя е осъждана 7 пъти – 5 пъти на „пробация” в размер на 1 година, 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок и накрая 5 месеца затвор.

В крайна сметка съдът реши да активира условната й присъда от 1 година, която получила, тъй като по време на изпитателния срок бе уличена пак за измама. От това време бяха приспаднати месеците, които тя беше под „домашен арест“.

Ива Дачева успя да измами десетима младежи с обещанието, че ще ги запише да следват „Право“ в благоевградския университет без изпит, а само срещу парично дарение. От своите жертви тя търсила различни суми – между 1800 и 4000 лева. На част от измамените Дачева върна парите, след като се призна за виновна и сключи споразумение с прокуратурата. Преди да се признае за виновна, тя обясняваше, че доходите й са от консултантска фирма.

„Аз се занимавам с писане на реферати, курсови работи на студенти, имам право да получавам информация от Учебен отдел за техните изпити. Изкарвам по 300-400 лв. месечно като консултант”, твърдеше Ива Дачева, която беше и студентка по право.

Раждане стопира влизането в затвора на 39-годишната тогава благоевградчанка, която бе станала майка на второ дете – момиченце, и в началото на 2017 г. направи искане изпълнението на ефективната присъда да бъде отложено. Прокуратурата уважи искането, като й даде отсрочка от 2 месеца./struma.bg

Comments

comments