Задължителната ваксинация на деца: Кой може да я нареди

Със 70% от пълнолетното си население напълно ваксинирано срещу COVID-19 само осем месеца след появата на ваксините, подрастващите остават най-голямата възрастова група в Европа, все още изложена на висок риск от заразяване с коронавирусната инфекция.

Според Световната здравна организация имунизацията на децата над 12-годишна възраст е желателна, за да се осигури безопасно присъственото обучение в училище и силно препоръчителна за младежите с висок здравен риск от тежко протичане на COVID-19.

Кой решава за ваксинирането на децата?

Епидемичната картина за младежите в Европа се промени на 28 май, когато европейският лекарствен регулатор ЕМА разреши употребата на ваксината на „Бионтех“/“Пфайзер“ за лица между 12 и 15 г. В края на юли и вторият производител на иРНК ваксини – „Модерна“, получи лиценз за работа във възрастовата група от 12 до 17 г.

Но пазарният лиценз за ЕС не е достатъчно условие за започване на ваксинацията на младежите. Лекарствените регулатори във всяка държава членка трябва да допуснат препаратите за използване в по-младата възрастова група, а здравните власти да определят условията, при които може да става това. Повечето европейски държави вече са го направили, като три от най-големите вече са имунизирали повече от половината от тинейджърите си.

С 20-дневно закъснение, на 21 юни българското здравно министерство съобщи, че ваксинацията на деца над 12 г. с ваксината на „Пфайзер“ е била разрешена на 3 юни, като:

„Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани срещу COVID-19, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие“.

Няма информация за взето подобно решение за използването на „Модерна“. Здравното министерство на България е публикувало само прессъобщението на европейската лекарствена агенция, според която ползите от ваксинацията с „Модерна“ надвишават рисковете сред младежите и най-вече за тези от тях с повишен здравен риск.

Засега не е публикувано и мнението на специалистите по педиатрия в България, като само в листовките на ваксините на „Бионтех“/“Пфайзер“ и на „Модерна“, по указание на ЕМА, е добавено, че се наблюдавани „много редки случаи на миокардит и перикардит. Тези случаи са настъпили предимно в рамките на 14 дни след ваксинация, по-често след втората ваксина и по-често при по-млади мъже“.

Проучвания, направени в няколко държави уточниха, че те засягат възрастовата група от 18 до 24 г. Изследване на Харвардския университет, публикувано през юли, установи 1000 случая на миокардит и перикардит при 300 млн. ваксинации в САЩ с двете иРНК ваксини, както и че 79 % от тези случаи при млади хора са били леки. САЩ не съобщават за нито един случай на починал от усложнението.

Самата лекарствена агенция на ЕС казва, че поради ограничените клинични изпитвания сред младежите, направени от двамата производители, не могат да се прецизират всички странични реакции. Въпреки това ваксините на „Бионтех“/“Пфайзер“ и на „Модерна“ гарантират висока защита, като нито един от участниците в клиничните изпитвания, на който е поставена ваксина, не е развил COVID-19.

За кампания по ваксинация на учениците над 12-годишна възраст в България властите изобщо не споменават.


Притесненията са по-скоро свързани с това колко са ваксинирани учителите. Според данни от юли, предоставени на „Дневник“ от Министерството на науката и образованието, в България с приключило поставяне на дози са около 40% от директорите на образователни институции и около 30% от учителите.

Миналата седмица ведомството публикува и съгласувани със здравното министерство Насоки за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. В тях като препоръчителна мярка е записано не ваксинирането, а само тестването на учениците. То ще е безплатно и ще се прави веднъж седмично само ако родителите на най-малко 90% от децата в конкретното училище са съгласни.

Защо трябва да се ваксинират децата?

Според епидемиолозите освен предпазването на децата от тежко протичане на COVID-19, ваксинирането е необходимо за постигането на колективен имунитет. А при разпространението на по-заразния вариант „Делта“ – и предизвикателство, тъй като е необходимо по-висок процент хора да бъдат ваксинирани, за да се прекрати разпространението на вируса.

Заради избрания в почти цяла Европа модел на ваксинация – от по-възрастните към по-младите, в повечето държави хората под 30 г. се оказаха в най-голяма степен неваксинирани преди четвъртата вълна. Тъй като те са най-мобилни, се смята, че в значителна степен допринасят за разпространението на инфекцията.

По данни на европейската здравна агенция само 2% от българите между 18 и 24 г. са ваксинирани, а информация за 12-17-годишните липсва.

Задължителната ваксинация на деца: Кой може да я нареди

© Associated Press

Специалистите заговориха за „подмладяване“ на пациентите с COVID-19 в болниците и дори за деца, като само допреди година се смяташе, че децата боледуват предимно безсимптомно или че заболяването при тях протича леко. С „Делта“ вълната, когато европейците са изморени от затварянията и ограниченията, натискът за връщане към присъственото обучение е по-силен от всякога и властите бяха изправени пред трудни решения.

Агенцията на ООН за децата – УНИЦЕФ, призова за отваряне на училищата, като, за да стане това ваксинационните кампании се отворят към младежите над 12 г., наред с имунизацията на учители, спазването на санитарни мерки и широкомащабно тестване в училище за избягване на налагането на национални карантини в образованието.

Разделение на правомощията

Европейските институции обаче нямат правомощия да разпореждат ваксиниране. До момента те само са препоръчали ваксините като сигурно средство за превенция на COVID-19. В съвместно изявление на лекарствената и на здравната агенция се казва, че те „силно насърчават тези, които отговарят на условията за ваксинация, но не са все още са ваксинирани, да започнат и завършат своевременно препоръчания график за ваксинация срещу COVID-19“.

„Пълната ваксинация с някоя от одобрените от ЕС ваксини предлага високо ниво на защита срещу тежко протичане на заболяването и смърт, причинени от SARS-CoV-2, включително при варианти, като „Делта“, казват европейските агенции. „Ваксините остават най-добрия наличен вариант за избягване на увеличаване на тежките заболявания и смърт“, се казва още в становището.

Европейската здравна агенция публикува и препоръка за критериите, от които здравните власти трябва да се водят при решаването как да се ваксинират децата. Според тях децата биха имали по-малко преки ползи от ваксинирането заради по-лекото протичане на заболяването при тях, макар че ваксинирането им може да увеличи общия имунитет на населението и да намали разпространението на вируса. Според здравните експерти на ЕС е по-добре националните кампании първо да приключат ваксинирането на по-застрашените възрастни индивиди преди да се фокусират върху непълнолетните.

Всички мнения, идващи от Брюксел, имат препоръчителен характер, тъй като ЕС няма много права в здравеопазването. Европейската комисия отчете това като слабост и поиска да влияе по-отблизо поне върху координацията при здравни кризи. И докато изграждането на здравен съюз и назначаването на европейски епидемиолог са въпрос на бъдещето, цялата тежест на решенията за предприемане на задължителни мерки, пада на националните власти. В някои федерални държави, тя може да бъде споделена и с регионалните органи.

В България ваксините могат да станат задължителни с решение на здравния министър.


Организацията на ваксинационната кампания, дори и при доброволния характер, която тя има за COVID-19, също е национална отговорност. Правителството трябва да купи ваксините и да организира кампанията. Европейските лидери трябваше лично да се споразумеят за поставяне на цел от 70% ваксинирани срещу коронавируса до края на лятото и във вторник Европейската комисия отчете, че тя е постигната. Но дори тяхното решение е само пожелателно и не води санкции за правителствата, които не го изпълняват. Цялата власт за вземането на решения е на националните здравни власти, в някои случаи – на правителствата.

Къде се ваксинират деца?

Ваксинирането на младежи е най-напреднало в САЩ (където има разлики в отделните щати) и Израел – първите държави, чиито власти разрешиха използването на ваксини срещу COVID-19 за над 12-годишни. Но повечето държави, които разполагат с достатъчни количества ваксини, последваха техния опит. Сред тях са и европейските страни, но процесът е различен в отделните държави, както и при кампаниите за ваксиниране на пълнолетното население. В момента половината европейски държави провеждат имунизационни кампании сред всички младежи, а остаалите са ограничили възрастово или по медицински показатели ваксинацията в тази група в очакване на нови данни от изпитванията.

В България здравните власти не публикуват редовно информация за хода на ваксинирането по възрастови групи. Подава се информация само за потвърдените инфекции, но и там разпределението е направено така, че не може да прецени какво е разпространението на вируса сред децата. Избраната скала обхваща деца и младежи 0 до 19 г., излизайки извън училищната възраст. В групата са регистрирани 18 207 случая на COVID-19, но няма подробности за тежестта на заболяването. Данни за имунизацията сред децата липсват.

Задължителната ваксинация на деца: Кой може да я нареди

© Associated Press

В Европа най-напреднала е ваксинацията на децата в Дания. От юли, когато беше одобрено използването на двете ваксини за младежи, досега са имунизирани 58.2% с първа доза, 43.6% са със завършена ваксинация. Франция – една от първите европейски държави, отворили ваксинационните си програми за малолетните още на 15 юни, вече са имунизирани 56% от групата. 32.4 % са напълно ваксинирани. От края на септември младежите под 18-годишна възраст ще влязат в системата от задължителни здравни пропуски, които осигуряват достъп до обществени места за развлечение и до заведенията. Пропуските дават информация дали приносителят е ваксиниран или тестван през последните 72 ч.

Въпреки общественото недоволство италианските власти въведоха „зелен пропуск“ за достъп до университетите за студентите и преподавателите. От юли насам 49.9 % от тийнейджърите вече са получили по една доза, а 28.5 % са напълно ваксинирани. От средата на август младежите могат да се ваксинират без предварително уговорен час.

Германия предприе по-предпазлив подход като здравните експерти първоначално препоръчаха да се ваксинират само младежи с повишен риск от тежко развитие на COVID-19, но след като „Делта“ варианта започна да увеличава заразените, съветът беше променен и ваксините вече се предлагат на всички деца над 12 г. Експертният съвет, който консултира правителството съобщи, че препоръката е ревизирана въз основа на нови данни от САЩ, където вече са ваксинирани над 10 млн. младежи. Първоначалните опасения за кардиологичните рискове от ваксинацията бяха преценени като по-малки от негативните последици за сърцето от прекарването на тежък COVID-19. Една трета от младежите вече са имунизирани с по една доза, а 21% вече са напълно ваксинирани.

В съседна Австрия децата над 14 г. могат самостоятелно да вземат решение да се ваксинират и само тези на 12 и 13 г. се нуждаят от родителско съгласие. Правителството си е поставило за цел да предложи ваксини на всички 340 хил. деца между 12 и 17 г. преди началото на учебната година. В Нидерландия решението също е на непълнолетните, като властите съветват 12-16 г. да обсъдят въпроса с родителите си.

В Ирландия, където 84% от пълнолетните са ваксинирани с две дози, имунизацията сред младежите започна на 11 август и за първите 48 часа 75 хил. деца са били записани от родителите за ред във ваксинационните центрове.

След тежката трета вълна през зимата, испанците излязоха първи във ваксинирането сред големите европейски държави. Според здравното министерство в Мадрид към 20 август, 55.4 % от 12-19-годишните вече са получили първата си доза ваксина срещу COVID-19. Решението дали да се предложи ваксината на лица под 18 г. се взема от регионалните власти и затова .различните провинции започнаха да предлагат ваксини по различно време.

Швеция, Финландия и Португалия започнаха да ваксинират непълнолетните от 16-18-годишните, като за по-малките препоръката е да се имунизират деца с рискови заболявания или живеещи с хора, при които COVID-19 може да протече тежко. С началото на новата вълна Лисабон също промени позицията си и е отворил камапнията за всички тийнейджъри.

Полша, която често е давана за пример за модерно мислене сред източноевропейските членки на ЕС, над 685 хил.младежи до 17 г.вече са получили първата си доза ваксини, а над 578 хил.са напълно ваксинирани. В Унгария, която е най-напред с ваксинацията в Източна Европа, имунизациите са отворени за всички младежи над 12 г., като се изисква съгласие на родител за поставянето на дозата. За удобство, ваксинационни пунктове са поставени и в училищата.

Задължително ваксиниране на децата

Освен, ако някой не ги изпревари, САЩ ще поведат и в задължителните ваксинации на учениците. Съветникът на Белия дом за COVID-19 Антъни Фаучи вече каза, че това не би трябвало да се възприема като голяма новина, тъй като децата са подложени на множество задължителни ваксинации за други болести. Според него решението ще бъде взето след излизането на резултатите от няколко клинични изпитвания на ваксини сред деца под 12 г., които се очакват през октомври.

До момента нито една държава в света не е направила имунизацията срещу COVID-19 условие за посещаване на детска градина или училище, макар че няколко държави вече задължиха възрастните да избират между работата си ваксините.

В Австралия всички отбори от Параолимпийските игри бяха ваксинирани, както и служителите в карантинните хотели. Решението на британските власти в социалните домове да могат да работят само ваксинирани, накара по-квалифицираните да си търсят нова работа в болниците и медицинските центрове. САЩ и Канада изискват държавните служители да са ваксинирани. Във Фиджи неваксинираните чиновници бяха изпратени в неплатен отпуск, а ако не се ваксинират до ноември, ще бъдат уволнени.

Ваксините са задължителни за здравните работници във Франция, Италия, Унгария и в Гърция.

Засега Индонезия, Микронезия и Туркменистан са единствените държави, обявили ваксинацията срещу COVID-19 задължителна за пълнолетните си граждани. Саудитска Арабия не разрешава на своите да напускат страната, ако нямат поставени две дози ваксина.

Comments

comments