Задава се четвърта Ковид вълна

Твърде вероятна е четвърта Ковид вълна у нас. Няма да бъде с тежки заболявания, но ще има доста заболели. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Увеличават се и случаите на грип у нас.

„В момента все още доминира грип А (H3N2), но доста бързо напредва грип А (H1N1) – пандемичният щам. В началото на декември бяха само единични случаите на грип А (H1N1), в момента двата субтипа се доказват с почти еднаква честота“, заяви проф. Христова за „24 часа“.

Тя препоръча като превантивна мярка да се носят маски, да се спазва дистанция, да се извършва дезинфекция.

„Ваксината дава добра защита, а в случай на развитие на симптоматика трябва бързо посещение при лекар, изследвания и ранно започване на ефективно лечение“, посъветва директорът на НЦЗПБ.

Тя уточни, че у нас има единични случаи на морбили през последните години и в момента ситуацията е спокойна. Но предупреди, че заболяването се предава много лесно и се разпространява мълниеносно.

„Ваксинационното покритие трябва да е над 95%, за да осигурява надеждна защита, т.е. да бъдат защитени и неваксинираните. У нас обаче то е под 90%, което означава, че е под критичния праг, и при внос на заболяване вирусът лесно може да обхване неваксинираните лица“, предупреди проф. Христова.

 

Comments

comments