Жълт и оранжев код за опасно време във вторник

Внимание, интензивни валежи! Това предупреждение отправят синоптиците на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Обявен е жълт и оранжев код за „обилни валежи“ в почти цялата страната за вторник, 2 юли.

Във вторник в по-голямата част от страна ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. По-интензивни ще са явленията в Северозападна България. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Вечерта вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него ще прониква по-хладен въздух.

Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, малко по-ниски в северозападните райони.

В столицата максималните температури ще са около 33°.

Оранжев код за опасно време е обявен за областите: Видин, Монтана, София Област, Враца, Русе.

Жълт код за интензивни валежи е обявен за областите: Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Търговище, Сливен, Ямбол, Бургас, Силистра, Добрич, Бургас, Шумен, Варна.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток. Максималните температури ще са 30°-32°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

В планините ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над масивите от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който вечерта ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 29°, на 2000 метра – около 21°.

В сряда ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в Централна и Източна България ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Ще духа умерен северозападен вятър.

В четвъртък в северозападната част от страната ще бъде слънчево, а над Южна България и източните райони ще остане с развитие на конвективна облачност и там на места ще превали и прегърми. Вятърът ще отслабне. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°.

Източник: БТА, НИМХ

Comments

comments