„Журналистика без маски“ – започва пето поред проучване за свободата на българските медии

Какво е усещането за свобода сред българските журналисти, има ли нови форми на натиск в медиите и какви актуални проблеми ще бъдат дефинирани – това са някои от целите, които си поставя изследователският екип на Асоциацията на европейските журналисти-България в поредното национално проучване върху свободата на словото в страната.

Началото на петото поред изследване е на 3 май, когато професионалната журналистическа общност по целия свят отбелязва Световния ден на свободата на печата. Анкетата ще бъде отворена за попълване в продължение на един месец – до 3 юни 2020 г.

АЕЖ-България провежда своето изследване върху проблемите на медийната свобода от 2011 г. В последното проучване през 2017 г. се включиха над 200 журналисти от България.

Тази година мотото на инициативата е „Журналистика без маски“ и има за цел да представи актуална снимка на медийната среда в страната. Ключово е, че анкетата се провежда точно в този момент, когато ситуацията търпи коренни промени заради пандемията. Това ще даде възможност да се види как и доколко общата ситуация се отразява на журналистиката не само в София, но и в цялата страна.

Резултатите от последните анкети можете да видите тук: 2011201320152017. АЕЖ-България гарантира  анонимността на мненията и оценките в изследването, чиито резултати ще бъдат огласени в доклад през есента. Събраната информация ще се използва само в обобщен вид, а попълването на въпросника отнема 10-12 минути (към анкетата).

Призоваваме всички действащи журналисти да се включват в попълването на въпросника, за да имаме възможно най-представителните резултати за свободата на изразяване и състоянието на журналистическата професия в България.

За „Световния ден на свободата на печата“

През 1993 г. общото събрание на ООН провъзгласява 3 май за Световен ден на свободата на печата след препоръка, приета от Генералната конференция на ЮНЕСКО през 1991 г. Действията на ЮНЕСКО са в отговор на призив на африкански журналисти, които през същата година приемат декларацията от Виндхук, настояваща за независим печат и плурализъм.

Анкетата се реализира с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България. Цялата отговорност за съдържанието на анкетата, обработването и представянето на резултатите е на АЕЖ-България и по никакъв начин не може да се приема, че отразява гледната точка на финансиращата организация. 

АЕЖ-България е професионална общност от журналисти, част от Асоциацията на европейските журналисти, независим наблюдател на Съвета на Европа. Нашата цел е да се грижим за подобряване на медийната среда и качеството на журналистиката в България и да подкрепяме журналисти, които са възпрепятствани да вършат (свободно) работата си.  Институционалният капацитет на АЕЖ е подпомогнат от Фондация “Америка за България”.

Comments

comments