Жители на Логодаж настръхнаха: Разбунтуваха се срещу строеж на приют за бездомни кучета

60 жители на благоевградското с. Логодаж протестираха остро с подписка срещу идеята на Бойко Гренцке да направи в селото им приют за 80 безстопанствени кучета. В жалбата им, изпратена до различни институции, логодажани търсят помощ Гренцке да бъде отказан от идеята му, въпреки че теренът от 2 дка вече е негова собственост.

Логодажани са притеснени от местоположението на терена – сред обработваеми ниви, близо до язовира, на 300-500 метра от къщите им, на 20 метра от деривация „Дреновска” към яз. „Стойковци“ и до самия международен път за Северна Македония.

Според тях 2-та дка, които са на силно наклонен терен, са недостатъчни за обявения от Гренцке капацитет на приюта. „Ако отреденото място за 1 куче е 2 кв.м, само боксовете за кучетата ще са върху 1,6 дка, а са необходими още стопански постройки, както и изгребни ями за отпадните води – течна и твърда маса от кучетата“, пресметнали са хората. Опасенията им са и от шума, който ще се вдига денонощно от затворените в клетки животни, които ще са от различни породи, изоставени, агресивни и част от тях болни.

Към момента жителите на граничното село не са планирали по-драстични действия като протести и блокади на пътя, но ако институциите не се намесят и не спрат строежа, те предупреждават, че може да се стигне и до гражданско неподчинение.

Междувременно „Струма“ се убеди, че на мястото на бъдещия приют кипи усилена работа. Въпреки че последните дъждове и снеговалежи са превърнали терена в кално блато, помощници на Гренцке вече са успели да го обградят с бетонни пилони, между които са започнали да поставят платната за оградата. Бетона го бъркат на място, защото теренът е недостъпен за тежка техника. Гренцке твърди, че собственикът на обора в Зелен дол, където в момента живеят кучетата, му дава зор да освободи сградата и затова е решен до март месец най-късно приютът в Логодаж да е готов, за да може да ги премести. Младежът пуска непрекъснато клипчета в страницата на приюта във Фейсбук, в които търси пари – за багера, който струвал 250 евро на час, 1000 евро за бетона, пари за оградата, 350 евро за вратата, 3000 евро за сондаж за прясна вода, надници за момчетата, които му помагат, пари за клетките, за фургоните, в които ще се съхранява храната за животните, и т. н. По негови сметки само изхранването на кучетата и ветеринарните грижи по тях му струват по 1500 лв. всеки месец.

Боби е сирак, израснал в благоевградското сиропиталище. Нарекъл е центъра си за бездомни животни в с. Зелен дол „Оскар и Лора“ на първите 2 кучета, които прибрал от улицата. Самият той се издържа от помощите, които приютът му получава от българи и чужденци.

В края на миналата година между него и заместник-кмета на Благоевград Любен Милев прехвърчаха сериозни искри, заради които Гренцке заплаши да съди община Благоевград в Страсбург. Според Милев лично той му предложил общински терен в черешарниците на с. Долно Церово, където общината планира да направи общински приют за кучета, Бойко обаче твърдеше, че никога не са му предлагали такъв терен, затова се видял принуден да си купи в Логодаж.

Покрай язовир „Стойковци” селото се разраства с кокетни вили на благоевградчани и дори софиянци, които търсят спокойствие, чист въздух и зеленина и са категорични, че мястото на кучкарника не е там.

Comments

comments