Жителите на с. Михнево днес щурмуват сградата на община Петрич: Няма да позволим, да закрият училището ни

 

Преди два дни, жители на петричкото село Михнево излязоха на протест в защита на местното училище. Причината-решение на община Петрич да затвори учебното заведение, заради малкото деца в него. Местните, обаче са решени, че няма да го позволят.

Днес в селото ще се състои традиционният събор, но жителите са категорични, че вместо да празнуват, ще отидат в сградата на община Петрич, за да протестират. Избрали са днешния ден, защото в 13:00 часа започва редовната сесия на ОбС–Петрич, на която ще се решава съдбата на училището в Михнево.

“ Няма да оставим нещата така, няма да позволим, да закрият училището. Тази година, съборът ни ще се състои в сградата на община Петрич, няма да си тръгнем от там, докато не направят така, че местното училище да продължи да съществува.“, казват хората от с. Михнево.

Те споделят още, че са разочаровани от общинския кмет Димитър Бръчков, защото не зачита мнението им. “ Нещо повече, първа точка на днешната сесия е повишаването на заплатата на кмета, което означава, че докато закрива едно училище, той е загрижен повече за собственото си благосъстояние.“, гневят се жителите на селото.

В основно училище „Екзарх Йосиф“ учат едва 37 деца. Има и слети паралелки.

 

Нина Попова, директор Дирекция „Образование“:
„В момента имаме една слята паралелка 2 и 3 клас, другата година 3 и 4 клас, следващата година седми клас.“

 

Нина Попова, директор Дирекция „Образование“:
„Когато един час е 40 минути и учителят трябва 40 минути да бъде с тези деца, да кажем по математика за 3 клас, как тогава той си разделя времето 20 минути за трети клас, 20 за 4 клас, т.е. какво получаваме, ние лишаваме нашите деца именно от равен достъп на добро образование.“

 

Местните, обаче настояват децата им да учат тук, за да не пътуват. Те са категорични, че няма да позволят закриване на местното училище и днес, ще се борят за това.

Comments

comments