„Железопътна администрация“ започва проверки на всички жп превозвачи

Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ започва проверки на всички жп превозвачи, извършващи товарни превози на територията на страната. Това става ясно след извънредна среща на служебният министър на транспорта Христо Алексиев с Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ и Звеното за разследване на тежки произшествия в железопътния транспорт.
Трябва да бъде обърнато особено внимание на спазването на инструктажите за безопасност на превозния персонал, както и на регламентираните почивки и работно време, коментира Христо Алексиев. Според него трябва да има „нулева толерантност при неспазване на нормите за безопасност и сигурност при превоз на пътници и товари в жп сектора.”
Служебният министър е възложил на ИАЖА да се разработи система за електронно провеждане на изпити за проверка знанията на персонала на железопътните превозвачи и НК „Железопътна инфраструктура“, свързан с осигуряване безопасността на превозите на пътници и товари.
Повод за срещата бе вчерашното произшествие с композиция на частен железопътен превозвач в междугарието Дългопол-Комунари. Звеното за разследване на тежки произшествия в железопътния транспорт има задачата да извърши бързо разследване, за да може в най-кратки срокове да бъде намерена техническата причина за инцидента с оглед предприемане на превантивни мерки.

Comments

comments