ЕС не даде бърза писта на Украйна за членство

Във Версай европейските лидери се разминаха за санкциите срещу Русия

Вратата на ЕС за Украйна е отворена, но бърза писта за членство няма да има. Това е равносметката от първия ден на срещата на Европейския съвет във Версай. Европейските лидери обсъждат кандидатурите на Украйна, Грузия и Молдова за членство в съюза и санкциите срещу Русия. Срещата разкри пробойните в единния фронт на Европа срещу безпрецедентната агресия на Москва – единомислие няма нито за членството на Украйна, нито за санкциите.

„Европейският съвет признава европейските аспирации и европейския избор на Украйна. Съветът реагира веднага и покани Комисията да оцени кандидатурата й съгласно съответните клаузи на договорите на ЕС. В очакване на този преглед и без забавяне, ще продължим да укрепваме нашите връзки и да задълбочаваме партньорството си в подкрепа на европейския път на Украйна. Украйна принадлежи към европейското семейство“. Това се казва в изявление на ръководителите на държавите членки, публикувано тази нощ.

Украйна подаде молба за членство на 28 февруари. Кандидатурите си подадоха и Грузия и Молдова, за които Европейският съвет също отправя покана към Комисията да започне преглед.

„Историческа нощ във Версай. След пет часа напрегнати дебати европейските лидери казаха „Да“ на украинската евроинтеграция. Процесът започва. Сега зависи от нас и от украинците да го приключим бързо. Героичният украински народ заслужава да знае, че е добре дошъл в ЕС“, туитна след срещата литовският президент Гитанас Науседа. Литва, Латвия, Естония, Унгария и Полша подкрепиха искането на Украйна за бърза писта към членство. В изявленията си преди началото на срещата обаче лидерите на старите членки попариха тези надежди нееднозначно.

„Всички страни в Западна Европа, с които си говоря, казват, че не трябва да има бърза писта и ускорен процес за членство. По-важно е, че Украйна поиска членство в ЕС. Но няма бърза писта към него“, коментира преди началото на разговорите холандският премиер Марк Рюте.

„Длъжни сме да изпратим силен сигнал към Украйна и украинците. Но същевременно, трябва да внимаваме. Можем ли да отворим процедура за членство със страна, която е във война? Аз не мисля, че можем“, заяви и френският президент Емануел Макрон.

 

РАЗМИНАВАНЕ И ЗА САНКЦИИТЕ

Енергийната зависимост на част от европейските държави от Русия води до разминаване и по отношение на необходимостта от по-тежки санкции срещу руската икономика. Латвийският премиер Крисянис Каринс заяви, че пълното спиране на руския нефт и газ е най-ефективният начин Путин да бъде принуден да седне на масата на преговорите. „Трябва да отидем много по-далеч и то много бързо“, предупреди Каринс. Германия обаче до този момент отказва подобна стъпка, тъй като разчита на Русия за една трета от енергийните си нужди. Канцлерът Олаф Шолц все още не е коментирал този въпрос във Версай.

По въпроса за санкциите изявлението от първия ден на срещата е твърде лаконично. В него се казва само: „Решени сме да увеличим още повече натиска върху Украйна и Беларус. Приехме значителни санкции и оставаме в готовност бързо да предприемем допълнителни санкции“.

Разговорите продължават тази сутрин.

Очаквайте подробности

 

Comments

comments