Есенната ваканция за учениците може да се окаже 4 дни

Според Кодекса на труда 2-ри ноември се води неприсъствен ден

Един ден по-дълга може да се окаже есенната ваканция за учениците, т.е. те да почиват общо 4 дни, вместо 3 дни. Това става ясно от пост във фейсбук на председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов.

Според официалния график на МОН за ваканциите есенната ваканция за учениците е от 30-ти октомври т.г. до 1-ви ноември т.г., тоест от петък до неделя, а учениците следва да са на училище в понеделник – втори ноември. Стаматов обаче е написал, че 2-ри ноември – понеделник е неприсъствен ден за учители и директори в училищата според тълкуването на социалното министерство и разпоредбите на чл. 154 от Кодекса на труда.

Действително, член 154 описва кои са официалните празници у нас – 1 януари, 3 март, 1 май, 6 май и т.н., като сред тях е и 1-ви ноември – Денят на народните будители. Алинея 2 на въпросния текст, приета през 2017 г., гласи, че когато официалните празници, с изключение на Великденските празници, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. Т.е. излиза, че 2-ри ноември трябва да е неприсъствен. Не е ясно защо МОН не са се съобразили с тази разпоредба, като директори предполагат, че става дума просто за пропуск.

„До дни ще има изменение на графика за учебното време от МОН“, е написал още Диян Стаматов. Засега не е напълно ясно дали ваканцията ще се увеличи с още един ден и ще стане общо 4 дни – от петък до понеделник включително. Възможно е МОН да се спре на варианта петък, 30-ти октомври, да бъде обявен за учебен, и така дните за почивка на учениците да се окажат отново 3 на брой. В-к „Сега“ зададе въпроси на просветното министерство как ще подходи в ситуацията, като очакваме техните отговори.

Родители веднага изразиха недоволство, защото вече са направили планове за неучебните дни, а сега се оказва, че ще трябва да мислят варианти за децата си и за понеделник. „Ние явно родителите сме като маймуни, за да ни разиграват така – много голяма част от нас ходят на работа и липсите ни оттам са свързани с предварително планиране и т.н.“, е написал родител под поста на Стаматов. „Не всеки работодател толерира изненадващите отпуски. Някои дейности и производства не позволяват детето да е на работа с мама и тате, а не всеки си има свободна баба на една ръка разстояние. А с тази ковид истерия полезните ходове на много родители са сведени до нула“, казва и друг родител, а директор иронично отбелязва, че все пак е по-добре, че не са научили за промяната в послдния възможен мометн – на 30-ти. „Наистина ли?“, чудят се и преподаватели, които също са сюрпризирани от новото развитие на нещата.

Comments

comments