ЕП към бягащите от Украйна: Не сте сами! Близо седем милиона души са напуснали Украйна от началото на войната

 

Автор – Мария Костова

 

Близо седем милиона души са напуснали Украйна от началото на войната, 90 процента са жени и деца, много от тях търсят убежище в Европа – това стана ясно на среща, посветена на украинските жени, бягащи от войната. Тя беше организирана с участието на три комисии на Европейския парламент – по правата на жените и равенството между половете, по заетост и социални въпроси и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Целта на обсъжданията беше да се очертаят предизвикателствата, пред които са изправени бягащите от Украйна и политическите отговори на Европейския съюз. С акценти – положението на украинските жени-бежанки по отношение на условията за приемане, мерките за защита и рисковете за безопасността, а също достъпът до социална защита и пазар на труда, жилища, детски заведения и образование – проблем, особено актуален на старта на новата учебна година. Равносметка на постигнатото до момента и възможностите за предприемане на мерки за още по-ефективно гарантиране на правата.

Еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит акцентира върху интеграцията на трудовия пазар, която обаче трябва да се осъществява при абсолютно същите условия на труд, на социална закрила, на заплащане, както за всеки друг гражданин:

„Защото, нека да сме наясно – има опасност бежанците да станат жертва на по-малко закрила и това да бъде повод за експлоатация. Това е неприемливо и за тях, и за всички останали работници. Много от бягащите от Украйна са деца и малолетни лица. Затова тук образованието е основен приоритет. Налагат се спешни действия за подпомагане на децата. Ние имаме Европейската гаранция за децата, в която потвърждаваме, че децата се нуждаят от широк достъп до качествени образование и грижи и ефективен достъп до добро изхранване и настаняване. В рамките на чешкото председателство се проведе среща специално по въпросите на детската гаранция, но също и разширяването й за децата, майките, семействата от Украйна.“

Роберт Биедрон, председател на Комисията по правата на жените и равенството между половете, акцентира върху значението на огромната солидарност и благодари на европейците за нея. Много важна е темата за сигурността, подчерта Пиетро Бартоло, заместник-председател на Комисиятапо граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Всеволод Ченцов, посланик на Украйна в Европейския съюз, каза кое е предизвикателството:

„Това е особеното в тази криза – трябва да помогнем на украинците да намерят заетост, да имат нужните умения, но също така и да се върнат след това, да доизградят, да изградят наново Украйна. Те искат да се върнат. Това е предизвикателство – как да ги накараме да се интегрират достатъчно, за да имат добри условия на живот тази година и може би за следващата година, но не искаме да ги губим. Нуждаем се от тези хора, те трябва да се върнат и да възстановят Украйна. Също така ние не искаме да бъдем товар на социалната система в Европейския съюз, и така става предизвикателство как да организираме цялата система по един разумен, но и човешки начин с внимание за преди всичко правата на гражданите.“

Драгош Пъслару, председател на Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент, отправи послание от името на Европейския парламент, че бягащите от Украйна жени не са сами:

„Вие не сте сами, нито вие нито децата ви, нито семействата ви. Разбираме колко ви е трудно, какви емоции предизвиква това у вас. Тази среща е само малка част от нашите усилия на европейско ниво. За да постигнем най-добрата комбинация от политики и мерки в тези конкретни обстоятелства, когато всичко е неясно, не знаем колко ще продължи този конфликт. Не знаем дали става въпрос за дългосрочни или средносрочни мерки. Има много елементи, които са неизвестни, но това, което е известно, че посредством Директивата за временна закрила ние искаме отношението към вас да бъде като към европейски граждани. Украйна ще бъде разглеждана максимално близко в този процес. Ето такъв е символичният смисъл на тази конференция днес и мисля, че е много важно да се схване, че ние ще продължим с този дневен ред. И разбира се най-добрият начин да разрешим тези проблеми, е да приключи войната. И така жените, които са избягали от Украйна, да се върнат обратно – това е посланието, което искам да отправя – послание на надежда, на солидарност, послание, което стъпва на факта, че Европейският парламент и Европейският съюз като цяло подкрепя украинките, които са избягали от Украйна.“

 

Съдържанието е предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с „Blagoevgrad News“.

 

 

Comments

comments