ЕК прекратява частично наблюдението върху България

тимерманс 1010-2_cr

Европейската комисия прекратява частично наблюдението  върху България за борбата с корупцията, организираната престъпност и реформата на правораздаването, защото „три от шестте показателя – за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност, могат да се считат за временно прекратени“, заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс при представянето на доклада по механизма за сътрудничество и проверка.

„Комисията е уверена, че механизмът за сътрудничество и проверка може да бъде приключен преди края на мандата на тази Комисия“, каза още Тимерманс.

Същевременно  той предупреди, че медиите трябва да работят свободно: „Този въпрос е извън механизма за сътрудничество и проверка, но има отражение върху напредъка на реформите в съдебната система и борбата срещу корупцията. Медиите и гражданското общество трябва да са в състояние да осъществяват това свое влияние в плуралистично общество, свободно от натиск“.

В същото време от Европейската комисия обявиха, че Румъния се е върнала назад в процеса на съдебни реформи. Брюксел призовава Букурещ да гарантира независимостта на съдебната система.

Comments

comments