Едно наум: Има ли пилот в горящия самолет на Сачева

И едно допълнение към обсъжданите квалификации в публикацията във „Фейсбук“ на министър Деница Сачева. В нея тя използва една картинка, която очевидно като изображение трудно се връзва като илюстрация на изброените милиони и милиарди в суха статистика за това колко много е помогнало правителството, лично Бойко Борисов и партия ГЕРБ.

Всъщност, на сайта, където се продава тази картинка, е описано, че нейното предназначение е за съвсем други цели – илюстриране на „концепция за заразен (в смисъл на бързо разпространяващ се в интернет) комуникационен маркетинг и пропаганда“.

На изображението има „обхванато от пламъци хартиено самолетче и група присъстващи човешки глави, изработени от смачкана офис хартия“.

Трудно е да се допусне, че Сачева просто е взела някаква картинка – тя е основател на награждаваната PR агенция IntelDay Solutions и би трябвало добре да разбира посланията, за които се използва viral communication and propaganda. Ако не ги разбира, още по-зле.

Въпросът е каква е символиката – кой е горящият самолет, защо гори, кои са пътниците, има ли в него пилот (за скачане с парашут изглежда късно), защо се е устремил към човеци от смачкана офис хартия и какъв е смисълът накрая всички да избухнат в пламъци?

The End

P.S. Почти сме сигурни, че в Ню Йорк един политик, пуснал такава картинка с горящ самолет, летящ срещу хора, бързо ще приключи с кариерата

Дневник

Comments

comments