Едно държавно предприятие, обществени поръчки за милиони и едно познато име- Велимир Магурев

юздп

„Югозападно държавно предприятие” ДП – гр. Благоевград е регистрирано в Търговския регистър на 8 юли 2011 г. Предприятието стопанисва държавните горски територии в седем административни области – Благоевград, Кюстендил, София град, София област, Пазарджик, Перник и Ловеч. В състава му влизат 38 териториални поделения, от които 36 държавни горски стопанства и 5 – държавни ловни стопанства.
Общата площ на горските територии, включени в обхвата на Югозападно държавно предприятие, е 934 968 ха, от които 686 310 ха са държавните горски територии (73,4%). Това е един изключително богат природен ресурс, който обуславя и голям обем от дейности в горите.
Шестте държавни горски предприятия бяха създадени по времето, когато земеделски министър на ГЕРБ беше Мирослав Найденов и трябваше структурите да организират дърводобива. Към тях обаче често има обвинения в монополизиране на бранша, липса на публичност и неясни правила при избор на дърводобивни компании.

Обществените поръчки за милиони

Дейността на предприятието е важна, което ни провокира да проверим как работи и какво се случва в него, тъй като това е една от структурите, на които не се обръща особено внимание.

Запознахме, разбира се от една от най-интересните за нас теми, а именно обществените поръчки. Така попаднахме на едно от така наречените „неперсонифицирани дружества“, защото нямат самостоятелна правосубектност, т.е. те не представляват юридически лица или по-разпространено наричани ДЗЗД.
ДЗЗД“Горски път“ е обединение, учредено на 16.03.2017 г. в гр. София между „Копекс и Ко“ ЕООД , „БГ ЛЕНД и КО“ ООД , „ХИДРОСТРОЙ“ АД . Първите две дружества имат по 45 % дял , а последното е с 10 % . Към днешна дата съдружниците в обединението с мажоритарен дял остават непроменени „Копекс и Ко“ ЕООД и „БГ ЛЕНД и КО“ ООД , дружеството „ХИДРОСТРОЙ“ АД напуска обединението в началото на август 2018г. и на негово място с 10 % дял се включва „ИСА 2000″ ЕООД.

В рамките на една година от 17.01.2018г. до 17.01.2019г. ДЗЗД“Горски път“ е спечелило обществени поръчки , възложени от Югозападното държавно предприятие – гр. Благоевград на стойност 7 772 277,65 лв. (близо 8 млн. лв.)

Един от съдружниците в „БГ ЛЕНД и КО“ ООД е Велимир Магурев с дял от 50 % . Той е известен в родния си Благоевград като собственик на първата заложна къща „Виги“, той бе подсъдим по 3 дела за измами с недвижими имоти. Тогава имаше условна присъда и конфискация на имуществото, но преди потвърждаване на присъдата и от софийските съдебни инстанции по жалбите на ощетени благоевградчани, той напусна Благоевград и се засели във Варна, където се захвана с крупен бизнес. През 2009 г. “БГ ЛЕНД КО“ се появи в списъка на участвалите в скандалните заменки на Държавната агенция по горите – тогава компанията на Магурев и съдружникът му Бончев придоби 20 000 кв.м в Каварна на цена 8.58 лв. на кв. м.

Поръчките възложени на ДЗЗД „Горски път“ от Държавно предприятие – Югозападно държавно предприятие /ДПЮЗДП/ – Благоевград са от всякакъв вид – от смяна на врата в административната сграда на ТП „ДГС Сливница“ до извършването на основен ремонт на траен горски автомобилен път, трета степен „Врабча – Синаница“ на стойност 1 573 537.63 лв. (милион и половина).

Дружеството е осъществявало още: авторски надзор по време на строителство на „Обходен път на село Гостун“ – трета степен в териториалния обхват на ТП „ДГС Места“ за 306 лв., ремонт на покрива на административната сграда на ТП „ДГС Първомай“ за 36 000 лв., подмяна на дограма и врати на административната сграда на ТП „ДГС Катунци“ – 27 170.96 лв., ремонт на покрива на административната сграда на ТП „ДГС Разлог“ – 100 000 лв., доставка и монтаж на захранващ електрически кабел от електромер към сгради собственост на ТП „ДГС Елешница“ – 69 797.87 лв., изграждало е нов ТГП „Обходен път на село Гостун“ – трета степен в териториалния обхват на ТП „ДГС Места“ – 612 433.15 лв., основен ремонт на траен горски автомобилен път, трета степен „Врабча – Синаница“ – 1 573 537.63 лв. и още много други. И така заработили близо 8 милиона лева за една година.

Фирмата на Велимир Магурев, обаче участва в още едно ДЗЗД-ОБЕДИНЕНИЕ „ФОРЕСТ“, в което е заедно с „БКС гр. София“ ООД и фирма „РАЛИЦА-2004“, като с него е заработил 3 466 907.49 лв. отново от поръчки възлагани от Държавно предприятие – Югозападно държавно предприятие /ДПЮЗДП/ – Благоевград в периода 25.10.2013 г.-10.04.2017 г.

На практика излиза, че фирми и обединения, между които единственото общо е името на Велимир Магурев са изпълнители на сериозен процент от обществените поръчки, възлагани от Югозападно държавно предприятие /ДПЮЗДП/ – Благоевград и по времето на сегашния директор и при предшествениците му.

 

1424774152_38565_1

 

Кой е директорът на „Югозападно държавно предприятие” ДП , разказаха преди няколко години в „Капитал

През 2014 година тогавашният министър на земеделието Десислава Танева, назначи за директор на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов. Той е бивш шеф на държавното ловно стопанство „Витошко – Студена“, бивш служител на Държавна сигурност и според информационната система ДАКСИ е в управата на „Асоциация български дивеч“ заедно с Валентин Златев, Христо Стоичков, Тодор Батков и др.
Предприятието, което е в Благоевград, е второто по големина от шестте горски държавни структури. То стопанисва държавни горски територии в седем административни области. Държавните горски предприятия определят къде и колко дървесина и от кого може да се сече.

Преди няколко години името на Дамянов излезе в списъка на служителите в Агенция по горите с принадлежност към структурите на Държавна сигурност. Той е назначен за разузнавач през 1984 г. в Пето управление на ДС по-известно като УБО (Управление безопасност и охрана), което се е грижило и за резиденциите на партийната номенклатура, и е уволнен през 1990 г. В края на 1989 г. Дамян Дамянов става директор на Държавна дивечовъдна станция „Витошко“.

През 2009 г. като директор на държавното ловно стопанство „Витошко – Студена“ (намиращо се на 25 км югозападно от София) след сигнали на служители срещу Дамянов започва проверка от инспектората на Държавната агенция по горите и от Агенцията за държавна финансова инспекция. Тя проверява периода от началото на 2005 г. до 30.06.2009 г. и заради пропуски по договори за обществени поръчки му съставя 24 акта за административни нарушения и един на ловното стопанство като юридическо лице. След известно време той е освободен от поста, но сега директор на ловното стопанство „Витошко – Студена“ е съпругата му, Сашка Дамянова. Той самият не напуска поделенията на агенцията по горите, като от края на 2010 г. е директор на териториално звено за алтернативни дейности „Южна България“, а от лятото на 2012 г. е на ръководен пост в Югозападното държавно предприятие, където от зам.-директор вече стига и до най-високия пост.

 

 

Comments

comments