Един фестивал, много емоции, десетки щастливи хора и един кмет за пример

За първи път ще напиша нещо, което няма да е в типичен журналистически стил. Този път реших просто да ви разкажа,да споделя нещо, което ме впечатли и ми върна надеждата. Този разказ е посветен на една жена, която ме накара да се замисля, накара ме и да се усмихна и промени светогледа ми.
Свикнали сме да виждаме във властта някаква смущаваща смесица от популизъм, неизпълними обещания, отказ от отговорност и тотален разрив и преграда между личния свят на управляващия и живота на управляваните. Тук става въпрос за обратното на това, за нещо безкрайно симпатично, което може да вдъхне надежда за правенето на политика изобщо. Един кмет се превръща в лидер,в пазител на традициите и културата вършейки това с чувство за справедливост и чест. Този кмет е жена, а тя се казва Мария Юрганчева.
Мария е кмет от по-малко от година на едно прекрасно, китно село в община Разлог – Баня. За времето от последните избори до днес, тя работи неуморно за развитието на Баня. Редица инициативи стартираха по идея и с волята на упоритата жена. С всички сили тя се бори да направи селото едно по-добро място за живеене и привлекателно за туристи от близо и далеч.
Преди ден бе особен ден в живота на село Баня!Над нея,като волни птици полетяха прекрасните изпълнения на свирджии,певци и танцьори.За първи път Баня, бе домакин на Първия фолклорен фестивал“Свири ми се,пее ми се,оро ми се игра“. Фолклорния фестивал напълни хотелите и къщите за гости в курортното селища. Гостите на проявата имаха възможността да чуят фолклорни мелодии, да видят танците и носиите на участниците, като дегустираха от местната кухня, която бе представена от Женското дружество в селото. Самодейците имаха възможността по 15 минути да покажат таланта си и да представят своите песни и танци. Фестивалът няма конкурсен характер, всички представили се на сцената изпълнители получиха грамоти. Интересът и на участници, и на гости бе много голям, а ентусиазмът на жителите огромен.
Десетки участници пренесоха на сцената красотата на българския фолклор, а жителите и гостите на селото, ли?! Те получиха възможността да слушат, да гледат, да се радват и да усетят магията на българската музика, на българската култура пренесена в Баня. Те се танцуваха и пяха с участниците…танцува и тя- Мария Юрганчева, танцува, пя и се погрижи всичко да бъде идеално. Един фестивал, а хиляди емоции!
Имах възможността да бъда там, да участвам и да усетя атмосферата и съм благодарна на Мария, защото тя ми показа,че света не е черно-бял. Показа ми,че има и различни хора, от онези истинските, че управниците, които критикувам всеки ден като журналист не са еднакви, тя ми доказа, че има различни. Мария ми показа, че има хора, които могат да работят със сърце и душа за благото на другите.
Не си мислете, че това село разполага с много средства и затова организира подобни прояви. Не винаги парите са водещата сила, понякога е нужно само едно сърце, което да бие за дадено място….и с това да го превръща в рай за хората, които живеят там. Селата по принцип са оставени да умират, за никого не тайна, че в България е така. Нямат собствен бюджет – всичко зависи от това, какво ще даде общината, но това не е пречка в Баня.
Не споменах до тук партията на Мария и няма да го направя, защото това няма значение, защото тя не работи за партията, а за хората и за родната Баня. Тя би трябвало да е пример за много други, защото показва,че цвета, партията и пречките нямат значение, когато има желание.
И в България понякога се случват стойностни неща, за които трябва да се говори и да се знае.Затова реших да ви разкажа за нея, за една жена-кмет с голямо сърце, разказвам го, защото за тези примери си заслужава човек да повярва и да остане в България.

Comments

comments