Европарламентът изпраща мисия, която да разследва злоупотреби със средства в България

Reuters

Mисията на комисията по бюджетен контрол към Европарламента пристига в България на 11 април, като ще разследва злоупотреби с европейски средства през последните 10 години. Това заяви членът на комисията Цветелина Пенкова пред „Euractiv“. Групата ще включва и представители на Европейската сметна палата.

 

Евродепутатите ще бъдат в България от 11 до 13 април, като ще имат срещи с изпълнителната и законодателната власт, неправителствени организации и разследващи журналисти. След това ще бъдат изготвен доклад и препоръки.

 

„Планирахме такава проверка в Групата на социалистите и демократите още през 2020 г. В доклада на ЕК за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка за 2019 г. имаше доста притеснителни заключения. Други фактори бяха масовите протести и исканията за оставка на тогавашния премиер и главния прокурор. Още тогава имаше индикация, че има нужда от такава мисия за проверка на фактите в нашата страна. За жалост тя бе отложена и през 2021 г. с оглед на парламентарните избори. По принцип не се правят такива проверки, когато се провеждат парламентарни избори“, обясни Пенкова.

 

 

 

Comments

comments