Евакуираните от Киев българи вече са в родината

 

Автобусите с евакуираните от Киев българи преминаха през контролно-пропускателния пункт Дуранкулак. Освен наши сънародници в колите пътуваха и украинци, граждани на Република Северна Македония, германци. Пристигнаха и автомобилите с екипа от дипломатическата ни мисия в Киев.

Евакуираните бяха посрещнати от министъра на външните работи Теодора Ганчовска. Както БТА информира, тя съобщи, че пристигат около 200 души и изрази благодарност към българските служби за сигурност, съдействали за успешната евакуация на хората.

Областният управител на Варна Благомир Коцев допълни, че е осигурен подслон за всички, които няма къде да отседнат. Те ще бъдат настанени в различни бази около Варна и в Смядово.

Големи благодарности на България, сподели Альона Смилек от Киев. Тя разказа, че в украинската столица е много страшно и опасно. Смилек посочи, че хората, с които е пътувала, са били много внимателни към всичките й сънародници. Разказа, че сега е научила за българския обичай за Баба Марта и уточни, че подарената й мартеница ще закачи на дърво с молитва за мир по целия свят.

 

 

 

 

Източник: БТА

Comments

comments