Държави, чието население тегли най-много кредити  

Притиснати от ниски работни заплати, несигурност за утрешния ден и за работното място, българите обикновено обмислят внимателно всеки дългосрочен кредит и се обръщат към финансовите институции след прецизна преценка на възможностите си да покриват вноските или в случай на крайна нужда. Не е голям процентът на живеещите на кредит българи. За разлика от тях има държави, за чието население това е практика и то не за покриване на жизнените нужди, а за осигуряване на по-високо качество на живота, покупка на луксозен имот, пищна сватба или просто въпрос на навик и манталитет. Интересен факт е, че жителите на богатите държави дължат билиони на банките, а кредитохолизмът е модерната болест на Запада.

Докато у нас чест съвет е да бъдем внимателни с изкушението на кредитните карти –удобство в нашия джоб, то във Великобритания броят на кредитните карти е по-голям от този на населението, а на едно американско семейство се падат по цели 6. Не е случайно заглавието на книгата на проф. Манинг „Америка – страна на кредитните карти“, която обяснява живота на кредит и спиралата на дълговете с агресивния маркетинг на банките.

През изминалата година в САЩ са достигнати и рекордни нива на ипотечните кредити. Наблюдаваме и увеличаване на кредитите сред прочутите с пестеливостта си германци. Близо 7 милиона от тях са буквално потънали в кредити (основно ипотечни). От тях се възползват дори хора с отлични финансови възможности. Предпочитат ги заради ниската лихва и инвестират в имоти. Улеснен достъп до ипотечен кредит и намаляващи лихви наблюдаваме и във Франция, което естествено води до увеличение на броя граждани, възползвали се от възможността. Не можем да подминем и върхът в Дания, дължащ се на отрицателен лихвен процент по 10-годишни ипотечни кредити, отбелязан наскоро.

Българите сме сочени като първенци по теглене на бърз кредит до минути според проучване, проведено сред редица европейски страни, сочещо, че едва 26% от чужденците са взели подобен заем повече от веднъж в годината, докато цели 42% от населението на България се е възползвало многократно от удобството на небанковите финансови институции.

 

 

Comments

comments