ДПС очаква избори до месец – два

Провеждането на парламентарни избори е въпрос на месец-два. Това прогнозира в интервю за БНТ депутатът от ДПС Халил Летифов.

„Изборите чукат на вратата и вече сме в период на предизборна кампания, въпрос е на месец или два“, каза той. По закон редовните избори трябва да се проведат през март догодина, а от близо 80 дни в страната вървят всекидневни протести с искане за оставка на управляващите. Помолен да коментира аналогиите с кабинета „Орешарски“, протестите срещу който вървяха близо година, но работата му приключи едва след оттегляне на доверието на ДПС, Летифов отговори: „Всички сме си взели поуката за кабинета „Орешарски“, но там фактически нямаше парламентарно мнозинство. Наблюдаваме същото и в този парламент. Математически имаше пречки в изпълнение на програмата.“

Едновременно с това представителят на ДПС изрази мнение, че депутатите все още имат време да променят Изборния кодекс (променен миналата седмица на второ четене, но и върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев – бел. ред. ) По думите му е възможно в оставащото време „всички парламентарни партии да намерим вариант за честни избори, обществено подкрепени правила“.

Летифов поясни и защо ДПС иска оставката на президента Румен Радев, избора на когото подкрепи на втория тур. Движението очаквало Радев да бъде „контрапункт на политическия реваншизъм на ГЕРБ“, но сега в поведението на държавния глава „вижда същото с обратен знак“.

Помолен да коментира хвърлянето на яйца по централата на ДПС на вчерашния протест, Летифов каза: „Не мисля, че е нещо ново под слънцето. Спомнете си „Росенец“ – организирана акция с цел позабравени политически субекти да са реанимирани и странно бързо биват забелязани като се качат на гърба на г-н Доган“ Той има предвид акцията на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, провокирала обществено недоволство и довела до освобождаване на достъпа до обществен плаж и път, затворени дотогава заради съседство с имот, ползван от почетния председател на ДПС.

Comments

comments