До часове министърът на правосъдието внася искането за отстраняването на Иван Гешев

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова е внесла искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това обяви министърът по време на заседанието на комисията по правни въпроси в парламента.

Тя обясни, че е искала да внесе искането миналата седмица, но заради инвазията на Русия в Украйна е изместил фокусът на държавата. „Въпрос на часове е да бъде внесено искането. Текат деловодните дейности“, каза Йорданова.

На 8 февруари Конституционният съд прие, че правосъдният министър има право да инициира процедура по освобождаването на главния прокурор пред Висшия съдебен съвет. В решението, взето единодушно, беше записано, че: „Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129, ал.3, т.5 от Конституцията“.

Разпоредбата гласи, че една от хипотезите за предсрочно прекратяване на мандата е „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“.

Една от важните последици от решението на Конституционния съд е, че съдебният съвет трябва да разгледа едно такова искане по същество.

През лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов сезира съда, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли като недопустимо искането му за отстраняване на ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев.

Един от спорните въпроси по време на дебата във ВСС около искането за оставката на Гешев беше дали изобщо съществува законова възможност за подобно искане. Дебатът около конкретното искане и обсъждането на конкретните основания за оставката бе отклонен от членовете на съвета и заменен от дискусия за процедурни и законодателни възможности, а ВСС отхвърли искането.

Още при встъпването си в длъжност Йорданова обяви, че ще инициира процедура за отстраняването на Гешев. По думите и в министерството има постъпили много сигнали срещу Гешев, дори и от времето му като редови прокурор.

Comments

comments