До седмица ще има решение за признаване на антигенните тестове

A blood test may show if you have antibodies to COVID-19.
До 21 декември очаквам комисията от експерти на Министерството на здравеопазването да приключи работа и да признаем антигенните тестове като изследвания, които могат – при клинична картина и позитивен антигенен тест, да бъдат приравнени с PCR и да започват да влизат в официалните регистри, съобщи здравният министър Костадин Ангелов, който със заместника си Слави Пачалов ще провери наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК.
Много е рано да говорим за разхлабване на мерките. Тази седмица ще е решаваща за това дали строгите ограничителни мерки ще останат или ще бъдат смекчени, каза Ангелов.

Здравният министър коментира колко са осигурените антигенни тестове в страната:

Общо 25 хил. предупредителни протокола за неносене на предпазни маски са съставили органите на реда от началото на извънредното положение заради коронавируса на 13 март досега, съобщи вътрешният министър Христо Терзийски в интервю за „Нова телевизия“.
Той потвърди, че до момента

има две ефективни присъди

за неспазване на задължителната карантина. Те са в Пловдив и Русе, като и двете са по 3 месеца лишаване от свобода. В единия случай – в Пловдив, наказанието включва и 10 хил. лв. глоба. И двамата нарушители са били вече осъждани.

От началото на декември досега са проверени 1 909 места за спазване на действащите по-строги ограничителни мерки, а съставените актове са 19, отчете Терзийски. Той допълни, че не е възможно във всеки търговски обект да има полицай, следящ за спазването на ограничителните мерки. „Предстоят празници и ние искаме да сме там, където има много хора, за да спазваме обществения ред“, добави министърът, като напомни, че мерките няма да паднат след 21 декември.

След 21 декември не започва нов живот, нека спазваме все така предписаните мерки.

Властите засега не обмислят отмяна на изпити за учениците

Министерството на образованието засега не обмисля вариант за отпадане на изпити от задължителния календар на учениците в България заради пандемията от COVID-19 и преминаването на учениците към обучение в електронна среда – това се разбра от интервю на на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова по БНТ тази сутрин.

Михайлова потвърди, че част от темите в учебния материал за 7-ми и 12 клас вероятно ще отпаднат от Националното външно оценяване след 7 клас и матурите, но подчерта, че това не означава да не бъдат преподадени. В същото време заяви, че не вижда причини външното оценяване след 4-ти клас и изпитите след 10-ти клас, да бъдат отменени. Проверките в края на началния и на първия гимназиален етап от образованието са задължителни по закон, въпреки че резултатите от тях не се отразяват върху оценките на учениците. В края на миналата учебна година изпитите не се състояха заради притесненията от разпространението на коронавируса.

 

След Нова година ще следим данните и, разбира се, ще се съобразим с мнението на експертите, но за най-малките ученици продължителното оставане извън класните стаи не е полезно, коментира Таня Михайлова.

В Плевен и Благоевград вече може да се дарява плазма

Център за даряване на кръвна плазма отвори в Плевен. Той ще обслужва болници от пет области, съобщи „Нова телевизия“. Желаещите да дарят трябва да предоставят положителен PCR тест, от който да са изминали 40 дни, напомни директорът на центъра по кръводаряване в Плевен д-р Анелия Цочева.
Парите за комплектите за извличане на кръвна плазма са събрани от дарители. Кампанията продължава, а целта е да се купят два дарителски стола и консумативи.

Център са извличане на плазма от днес ще има и в Благоевград, като средствата отново са събрани чрез дарения, информира БНТ. Дарената кръв ще се транспортира до столицата, където ще се преработва и ще се извлича кръвната плазма.

Comments

comments