Добра новина: В 6 общини в Пиринско отпада тестването на учениците

В 6 общини в област Благоевград заболеваемостта от коронавирус е под 250 на 100 хил. души, което не налага тестване на учениците за присъствено обучение. След Сатовча, Белица, Банско и Струмяни вчера бе констатирано и намаляване на случаите с Covid-19 в Гоце Делчев и Сандански, за което директорът на РЗИ д-р К. Калоянов информира началника на РУО Ив. Златанов.

Съгласно заповед на здравния министър е дадена граница от 250 заболели на 100 000. При падане под този показател в дадена община тестването е излишно.

Така от понеделник /20.12./ учениците от училищата в общо 6 общини ще влязат в класните стаи без пробовземания.

В останалите 8 общини продължава да действа наложената мярка и вчера между 11 и 12 часа директорите на училища идваха в сградата на бившия Междуучилищен център, за да получат необходимите количеста тестове.

По данни на РЗИ най-висока – 495 на 10 хил. души, е заболеваемостта в община Петрич. В Кресна е 395, а в Благоевград отчетените случаи са 271. По този повод началникът на отдел ОМДК /организационно-методическа дейност и контрол/ в РУО Методи Попов коментира, че се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта, но в областния център това се случава по-бавно.

Междувремнно от 15 декември са в сила актуализираните насоки на МОН, въз основа на които тестването се извършва, ако дадената паралелка събере 30% съгласие от страна на родителите, а не както преди – 50 процента. Измението се налага, тъй като редица класове бяха близо до фиксирания праг, но заради несъгласието на половината родители за тестване желаещите да учат присъствено нямаше как да направят това.

От Регионалното управление на образованието констатират, че се повишава броят на родителите, изразяващи желание за тестване на децата им, като условие за връщане на училище.

„Обучение от разстояние в електронна среда се провежда само в единични паралелки на няколко училища в областта“, каза М. Попов и изтъкна, че с намаляването на заболеваемостта и отпадането на тестването учениците /с изключение на тези по здравословни причини/ нямат основание да не ходят на училище и да не посещават присъствените учебни занятия./Struma.bg

Comments

comments