Дни преди вота 2 в 1: ГЕРБ – 24,7%, ПП-ДБ – 15,4%, ДПС – 12,3%

Според данните към този момент на предстоящите избори за Народно събрание на 9 юни: ГЕРБ – 24,7%, ПП-ДБ – 15,4%, ДПС – 12,3%, „Възраждане% – 11,1%, БСП – 7,5%.

Съществуват възможнисти „Има такъв народ“ (ИТН) да влезе в следващия парламент. 

Известен тренд нагоре се наблюдава и при „Синя България“. Бивши гласоподаватели на ПП-ДБ ще изберат може би „Синя България“. В следващите дни обаче ще има по-голяма яснота.

Феноменът на купения или контролирания вот го има сред много партии. Не е изключено и някоя партия да налее гласове към по-малка сила.

В следващия парламент потенциално мнозинство, според нагласите сега, формират мнозинство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Ако ИТН влезе в парламента, може би ще има коалиция между три партии. В основното ядро на една бъдеща коалиция обаче категорично са ГЕРБ-СДС и ДПС.

Ако се запази намерението за гласуване на евроизборите, ГЕРБ-СДС ще има 6 евродепутата, ПП-ДБ-4, ДПС – 3, „Възраждане“ и БСП по двама, а ВМРО този път няма да има представител в Европарламента.

Това сочи национално проучване за електоралните нагласи, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и „Маркет ЛИНКС“. Изследването е проведено сред 1004 души над 18 г. в страната в периода 23 май – 2 юни 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Социологът Добромир Живков, който представи данните, разкри, че се увеличава желанието да се гласува на 9 юни.

Припомняме ви, че на 9 юни в България ще се проведат избори 2 в 1. Гласоподавателите ще избират депутати за Народно събрание, както и представители на България вв ЕП.

Comments

comments