Днес е Световен ден на достойнство на болните от аутизъм

18 юни – Ден на достойнството на болните от аутизъм. Чества се от 2005 г. насам.

Аутизмът е психично заболяване, при което болният се самоизолира и усамотява. Заболяването засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. При аутизъм болният изглежда така все едно живее в свой собствен свят. При аутистите се наблюдава нарушение в социалните взаимоотношения; нарушения на речта и езика; стереотипен, повтарящ се репертоар на действия и интереси.
Причините за аутизъм са най-често генетични.

При аутистите се наблюдава липса на социално-емоционална обвързаност с околните. Аутистите не могат да завързват социални контакти. Те се чувстват сигурни само в своя затворен свят. Речта им липсва или е неразбираема. При аутизъм се наблюдават стереотипни, необичайни действия или тясно ограничени специални интереси (ритуали, фиксирано наблюдаване на движещи се обекти).

Тъй като няма лечение за аутизма, симптомите могат да се подобрят чрез лечение. Така например много помага индивидуална обучителна програма, насочена към конкретните проблеми на детето – речева и езикова терапия.

Друг вид терапия е поведенческа терапия. Целта й е да се подсили “правилното” поведение и да се намали неподходящото – като например съзнателното нараняване.

Лекарствата, които се предписват на аутисти са различни. Едни лекарства помагат за лечението на едни симптоми, а други лекарства лекуват агрес*ята и раздразнителността, например.

С децата аутисти трябва да се работи индивидуално. Трябва постоянно да се контактува с тях и в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани.

Comments

comments