Днес е много важен ден в целия процес по обезопасяване на района на инцидента в Хитрино

Днес е много важен ден в целия процес по обезопасяване на района на инцидента в Хитрино, съобщи министър Румяна Бъчварова и обясни, че в момента се подготвят за извеждане две от останалите четири цистерни. Голям риск крият действията по изправяне на най-опасната цистерна, която вече е тампонирана, затова ще бъде въведен специален режим за сигурност; 120 полицаи денонощно работят по охраната на село Хитрино, до момента няма констатирани случаи на набези
„Днес предстои много важен ден в целия процес по обезопасяването. В момента се подготвят за извеждане две от останалите четири цистерни. Цяла нощ е работено по тях, те са източени. Трябва да бъдат изправени и изведени от района на инцидента“ – съобщи на редовния брифинг в Хитрино министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя съобщи, че предстои работа и по най-опасната, от която имаше изтичане на газ и беше тампонирана: „Действията по изправянето й крият голям риск. За да не бъдат допуснати инциденти, ще бъде въведен специален режим за сигурност. Ще бъде подаден сигнал и на работещите, и на жителите“. Деня, в който ще има пълен достъп до селото, ще се определи от времето, в което ще се справим с тази най-важна в момента задача. Всички работим за това най-скоро хората да се върнат в домовете си. Работи се и по възстановяване на мрежата за електрическо захранване, на ВиК инсталациите, за да могат да живеят в нормални условия. Днес на място ще приключи и работата на прокуратурата, действията ще продължат там, където са складирани останалите цистерни.
„Работим много внимателно, без прибързани действия, защото и най-малката грешка може да коства много“, обясни директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той отново призова да не бъде осъществяван натиск върху пожарникарите, които работят на терен. По думите му, изминалата нощ е преминала относително спокойно, няма констатирани нарушения. Днес ще се проведе среща с жителите на Хитрино, на която ще им бъде предоставена информация кога ще има възможност за влизане в селото.
Старши комисар Ялчън Расим, директор на ОДМВР – Шумен, бе категоричен, че хората могат да бъдат напълно спокойни: 120 полицаи денонощно работят по охраната на село Хитрино. До момента няма констатирани случаи на набези, няма регистрирани кражби. Днес е осигурен прозорец за достъп от 9.30 до 11.00 часа, хората ще имат възможност да нахранят животните, да си огледат имотите, а фирмите – да вземат размери с оглед възстановяване на щетите.
Евелина Шишманова от РИОСВ – Шумен увери, че въздухът в района на инцидента е нормален, всички замервани компоненти са много под нормата. „Няма токсични, няма вредни вещества. Не съществува опасност за здравето на хората. Продължава замерването, данни получаваме непрекъснато“, информира тя.

Comments

comments