„Днес е денят“: Медии и журналисти призоваха политиците да спрат да легитимират неетични издания

111

„Днес е денят, в който българските медии решават, че трябва да поставят границата“. Така започва позиция на български издания и журналисти, които са се подписали като „спазващи етичните норми в професията“. Те публикуваха едновременно текста на сайтовете си.

Повод за реакцията е публикация в сайта „Пик“, накърняваща достойнството на един от кандидат-кметовете на София. Става дума за непристойни снимки с неизвестен произход, които изданието твърди, че са на близък човек на един от кандидатите за кмет.

„Работата ни, честта ни, етиката и правилата ни нямат нищо общо с опита да бъде дискредитиран един от участниците в кампанията за кмет на София по несъвместим с професията ни начин. Това не е журналистика. И ние категорично се противопоставяме на опитите да се нарича така“, заявяват подписалите позицията.

Медиите и журналистите обаче възразяват и срещу „онези партии и отделни политици, които легитимират подобни „медии“ като им дават интервюта, канят техни представители на събитията си, плащат им за рекламни и PR кампании по време на избори“.

Сайтът „Пик“ често води очернящи кампании срещу опоненти на хората от властта и често е избиран за трибуна от политици и от управляващите, и от опозицията. Изданието се хвали с поздравителни адреси за рождения си ден от премиера, главния прокурор, председателя на парламента и т.н. Медиите и журналистите, спазващи етичните норми, искат от политиците да прекратят това.

„Днес е денят, в който ние, българските медии, искаме от вас, българските политици, да прекратите това. Ако вашата работа, чест, етика и правила нямат нищо общо със случилото се, разбира се. Всяка друга реакция е фалшива.

Днес е денят. Нека заедно да поставим границата!“

Позицията е подписана от Дарик, 24 часа, Dir.bg, Дневник, ТВ Европа, Епицентър, Зов нюз, Капитал, Клуб Z, Коректно, Медиапул, OFFNews, Площад Славейков, Редута, Сега, Фактор, Фокус, Фрогнюз, Под тепето (БНТ, БНР, bTV и Нова тв очакват в понеделник решения на управителните си органи дали ще се присъединят).

Очаква се присъединяването и на други медии. Десетки журналисти се присъединяват към призива и споделят текста в социалните мрежи.

Comments

comments