Дисфория – какво представлява, симптомите и как се преборва?

Всички знаем какво представлява еуфорията – чувство или състояние на пълно щастие. Противоположното на това райско усещане се нарича дисфория – дълбоко безпокойство или недоволство от нещо. Макар да не е диагноза, свързана с психичното здраве на човека, дисфорията е симптом, свързан с редица психични заболявания, сред които са: тревожност, депресия, злоупотреба с медикаменти и наркотици и много други. Не трябва да се неглижира, защото може да доведе до негативни последици за човека.

В следващите редове ще разберем повече за дисфорията с цел да я разпознаем в поведението си, на наш близък или роднина и да му помогнем да се пребори с нея.

Как да разпознаем дисфорията?

Безпокойство, постоянно лошо настроение, гняв, негативизъм и мрачни мисли, отчаяние са само част от признаците на дисфория. Те могат да варират спрямо човека и състоянието, в което се намира.

 

Изпитващите дисфория, не е задължително да отговарят на изискванията за диагностика на психично заболяване като депресия. Симптомите може да се появяват от време на време и да бъдат по-леки в началото. Различни проучвания доказват, че около 5% от населението изпитва дисфория. Жените между 25 и 44 години са с най-висок риск.

Дисфорията може да бъде мимолетна или краткотрайна. Често се разрешава бързо. Но дългосрочната дисфория, която често е свързана с психични заболявания, може да доведе до по-висок риск от самоубийство.

 

Заедно с дисфорията може да се проявят и  депресии, проблеми с психичното здраве, придружени от загуба на интерес към живота и любими дейности, чест плач, загуба на сън и апетит и други подобни.

Дисфория – кога и защо се появява?

Причините за поява на дисфория могат да са разнообразни. Загуба на любим човек, стресираща работна среда и живот, напрежение в дома, семейни конфликти, безпаричие – това са само част от нещата, които могат да отключат дисфорията.

Възможно е определено здравословно състояние или хранителен дефицит да допринесат за дисфорията. Такива са проблеми с щитовидната жлеза, употреба на някои видове лекарства и други.

 

Дисфорията може да бъде свързана с различни психични заболявания като например:

  • биполярно разстройство
  • депресия
  • личностно разстройство
  • шизофрения
  • сезонно афективно разстройство
  • разстройство на приспособяването

Злоупотреба с вещества и алкохол

70% от хората с алкохолна зависимост съобщават за дисфория. Причината е, че алкохолът влияе негативно на мозъка и нарушава редица процеси в тялото. Има и случаи, в които дисфорията води до консумация на алкохол. Причината е, че пиенето привидно помага за подобряване на настроението, но това трае само докато се употребява алкохол. При рязкото му спиране, състоянието на дисфория се връща, дори в по-голям мащаб.

Дисфорията се свързва и с употребата на различни медикаменти. Дългосрочната злоупотреба с наркотични вещества също води до състояние на дисфория и точно то може да е причината за вземане на неправилни решения, касаещи живота на конкретния човек.

Независимо каква е зависимостта, в терапевтичен център „Жива“ вярват, че всеки може да се възстанови от зависимостта. Разберете как като прочетете подробна информация за програмите и цялостния процес на възстановяване от зависимостта.

Има ли начин за справяне с дисфорията?

По-леките състояния могат да се отстранят с промяна в нагласата и справяне с ежедневния стрес. Ако обаче състоянието продължи повече от 2 седмици, трябва да се потърси помощ от специалист.

След като се отстранят проблеми, свързани с физическото здраве, се прави консултация със специалист по психично здраве. Той от своя страна препоръчва терапия, промени в начина на живот и лекарства, ако е необходимо. Всичко това зависи от причината за появата на дисфорията. Подходящият подход ще подобри настроението ви и ще ви помогне да се чувствате по-щастливи в ежедневния си живот.

Помнете, че от вас зависи как се чувствате. Обръщайте внимание на психичното здраве, за да живеете пълноценен и щастлив живот.

Comments

comments