Димитър Маргаритов, председател на КЗП: Безспорно в отношенията потребител – търговец купувачите имат повече права

Dimityr Margaritov 01.12.2015 Trud 24 chasa Aplication

Ясното очертаване на границите докъде стигат правата и задълженията на двете страни в една потребителска сделка защитава в не по-малка степен самия купувач. Такова мнение изрази председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Канал 3.

Според него е безспорно, че в отношенията потребител-търговец първият има повече права и когато те са нарушени, контролният орган следва да се намеси с налагане на санкции и оказване на необходимото съдействие за разрешаване на казуса. Тези права обаче са с определени граници, които имат регулаторен характер, защото са поставени от закона. Същевременно винаги при свободното взаимодействие на пазара търсенето определя предлагането, изтъкна Маргаритов. „Тези, които правят политиката, приемат законите и ние, които извършваме контрола, ще сме си свършили работата, когато двата аспекта си взаимодействат, без да се залита нито в едната, нито в другата крайност“, коментира той.

Маргаритов счита, че именно по тази причина при предстоящи промени в нормативната уредба европейските институции тръгват по пътя на диалога. Той посочи най-новия пример за това – т.нар. „Нова сделка за потребителите“, която ще бъде обсъдена с всички заинтересовани страни в държавите-членки преди новите правила да бъдат въведени в националните законодателства.

Независимо от това, че правата и задълженията на потребителите и търговците са разписани в действащата нормативна уредба, в определени конкретни ситуации тя може да не предлага най-адекватните решения. „Може би част от регламентацията предполага намесата в такива случаи на контролните органи – те да изискват от търговеца освен гарантирането на тези права, и една крачка повече – едно отношение, един жест“, посочи Маргаритов. Той направи уговорката, че не става въпрос за институционална принуда, а за добри практики, които в една или друга степен са се наложили на пазара И добави, че впечатлението на контролния орган е, че в подобни ситуации търговците се опитват да помогнат и то малко над задълженията им по закон.

Comments

comments