Джордж Ийстман направи революция във фотографията

Днес за всички хора по света независимо от езика, който говорят, „Кодак“ означава само едно – фотография. Човекът, който създаде компанията и опрости процеса на фотографиране, се нарича Джордж Ийстман.
Роденият на 12 юли 1854 г. в Уотървил, Ню Йорк, Ийстмън не предполага, че изобретенията му ще направят революция в света на фотографията. Джордж учи до 14-годишна възраст, след което е принуден да си намери работа, тъй като баща му умира и той трябва сам да се издържа. Започва като „момче за всичко“ в застрахователна компания и на седмица получава по 3 долара. Година по-късно Джордж вече работи за друга застрахователна фирма. Седмичната му надница вече е увеличена на 5 долара. Но въпреки това заплатата му е доста ниска, за да може да покрие всички разходи на семейството. Джордж решава да продължи учението си и записва счетоводство вечерно.
На 24 години Джордж Ийстман вече е чиновник в Рочестърската спестовна банка. Именно тогава решава да предприеме пътешествие до карибския остров Еспаньол, което се оказва превратен момент в живота му. Да се стигне до Карибските острови не е лесно и евтино. Годината е 1878. Пътуванията са рисковани и изтощителни. Негов колега му предлага да заснеме забележителностите по пътя към острова. Ийстман въодушевено приема идеята. Снабдява се с всички фотографски принадлежности, които по неговото описание били колкото „конски товар“. Фотоапаратът например бил с размера на съвременните микровълнови печки. Принадлежностите включват и голяма черна палатка за проявяване, химикали за промиване на снимките, тежки рамки за съхраняване на плаките и кана с вода. Преди да тръгне, Джордж Ийстман взима няколко урока по фотография. Процесът на правене на снимки му се сторил много сложен. Всеки етап криел опасности от провал и унищожение на заснетите кадри. Тогава той си поставя за цел да опрости фотографирането и да го направи достъпно за всеки. „Идеята ми беше да направя фотоапарат, който да е толкова удобен и масово използван, колкото е моливът например“, разказва по-късно Джордж Ийстман. Успехът не закъснява. През 1888 г. на пазара се появява първият компактен фотоапарат. Той е голям колкото човешка длан. Под рекламно мото „Вие натискате копчето. Ние ще направим останалото“ Ийстман пуска на пазара първия опростен модел на фотоапарат, предназначен за масова употреба. Само за 20 години продуктите на неговата компания превръщат фотографията в любимо занимание на милиони по целия свят. Джордж Ийстман става изключително богат и влиятелен, но светският шум не го привлича. При сключването на сделките си проявява хитрост и проницателност.
Джордж Ийстман кръщава изобретението си „Кодак“. Защо точно „Кодак“? Ийстман отговаря категорично. „Защото обичам буквата К. В нея има някаква сила. Освен това думата е кратка и произношението й остава неизменно на всички езици. Измислих я, докато прехвърлях в ума си различни думи, започващи и завършващи на к“. Ийстман създава и нов фотографски филм. Той представлява дълга лента, навита на специална ролка носач. Всяка филмова ролка съдържала 24 кадъра. Фотографът вече не е трябвало да носи 24 огромни стъклени плаки, ако иска да направи 24 снимки. Ийстман започва активна рекламна кампания на новите си продукти. Публикува рекламни съобщения във всички водещи вестници и списания. Рекламни плакати с „момичето на „Кодак“ заливат всички улици. С привлекателна усмивка и фотоапарат в ръка тя приканва минувачите да използват продуктите на „Кодак“, за да запечатат скъпи моменти от живота си. През 1897 г. на Трафалгар скуеър, в центъра на Лондон, е поставена голяма електрическа рекламна табела с надпис „Кодак“. Това е първият по рода си електрически рекламен знак. Новата камера на Ийстман става толкова популярна, че думата „Кодак“ се отъждествява със съдържанието на понятието фотокамера. Вече било нормално да се чуе „Вземи си новия „Кодак“, вместо „Вземи си новия фотоапарат“. „Кодак“ става монополист в областта на фотографските услуги. От този момент Ийстман си поставя за цел да превърне фотографията в колкото е възможно по-евтино занимание. Новата му мечта е да направи фотокамера за 1 долар. Така през 1900 г. се появява апаратът „Брауни“. Той е изключително елементарен. Конструкцията му е толкова съвършена, че остава непроменена в продължение на цели 80 години. Продавал се е в комплект с филм, съдържащ шест кадъра. И всичко това само за един долар. Пазарът поглъща всичко с марка „Кодак“. Това принуждава Федералния съд на САЩ през 1921 г. да забрани на Джордж Ийстман да купува други компании, за да спре по този начин превръщането на компанията му в пълен монополист.
На 14 март 1932 г. Джордж Ийстман се самоубива на 77-годишна възраст в дома си. Той решава да сложи край на живота си след продължително боледуване. Ийстман не се оженил, няма наследници и завещава имението си на университета на Рочестър.

Comments

comments