Детски психолог: Агресията настъпва там, където липсват думите

Темата с агресията сред децата и подрастващите в училище отново излезе на дневен ред. Тези дни видяхме кадри с бруталното насилие, в които момиче бие с юмруци и ритници своя връстничка. Действието се случва в градския парк на град Сливница.

Жертвата е от град Сливница, където учи в професионална гимназия „Н. Йонков Вапцаров“, а насилничката е от град Драгоман, като учи в местното училище СУ „Христо Ботев“.

Докато върви инициатива на Министерството на образованието и науката, която чрез анонимно допитване до ученици и учители се събират предложения за добри практики за преодоляване на насилието, станахме свидетели на поредния заснет и излъчен потресаващ акт на агресия между подрастващи.

В двете училища, от които са жертвата и насилника има постоянни психолози, които работят с проблемни деца.

По конкретния казус са предприети следните решения – по инициатива на Държавна агенция за закрила на детето е свикан координационен център, в който участват представители на полицията, общината, училището. Образувана е преписка от МВР. Прокуратурата разследва случая.

Агресията настъпва там, където липсват думите„. Това каза пред БНР детският психолог Аделина Иванова, която работи в 10 ОУ „Алеко Константинов“ в Перник.

„На нас ни се иска да бъдем по-полезни чрез превенция. Ако можем да изпреварим една криза, дори на едно дете, пак е успех. Зад една много силна агресия стои много дълго време пропускане на симптоми, които са били малки, но все пак не са разпознати от никой нито в училището, нито в семейството“.

 

 

 

 

 

 

Източник: БНР

Comments

comments