Десетки са убити в сблъсъци в бившата столица на Казахстан, долетяха руски миротворци

 

Полицията в най-големия град на Казахстан съобщи, че „десетки“ са убити при нощен опит за щурм на сграда на полицията и други административни обекти. Пострадалите според министерството на здравеопазването са над 1000, от тях близо 400 са в болница. Започна и изпращането на миротворци от регионалната организация за сигурност, като Русия потвърди, че нейни сили вече действат на терен.

 

Съобщението за убитите, цитирано от ТАСС и „Ройтерс“, е на представител на полицията в града Салтанат Азирбек. Кореспонденти на „Ройтерс“ съобщиха преди няколко часа за сблъсъци между армията и протестиращи в Алмати.

 

По-рано „Спутник Казахстан“ писа, че бронетранспортьори са отцепили централния площад на Алмати и се е стигнало до престрелка с участници в безредици. Вчера няколко административни сгради в Алмати бяха овладени от жители на страната, а за кратко в ръцете им бе и най-голямото летище на Казахстан, като в резултат европейски, близкоизточни и други компании отмениха полетите си до града. От снощи в цялата страна действат извънредно положение и комендантски час.

 

Съобщението на Азирбек дойде в началото на третия ден на хаос в централноазиатската държава, след протести, започнали заради рязкото поскъпване на газа, но превърнали се в искане за смяна на режима. Президентът Касим-Жомарт Токаев снощи поиска помощ от Организацията на договора за колективна сигурност, в която Казахстан членува заедно с Русия и други от бившия съветски блок.

Секретариатът на ОДКС тази сутрин потвърди, че мисията вече започва за „охрана на държавни и военни обекти“ и „съдействие в стабилизирането на обстановката“. Част от обозначените като миротворци чужди сили – от Русия – вече са на терен и са „пристъпили към изпълнение“ на задачите. Вчера арменският премиер Никол Пашинян, в момента председател на Съвета за колективна сигурност на ОДКС, съобщи новината, като стана известно и че те ще бъдат основно от Русия и Беларус.

Беларуската платформа „Нехта“ съобщи, че колона с военна техника се движи към летището, като предполага (но без да посочи аргументи), че тя ще бъде изпратена в Казахстан.

Според Азирбек в момента се води „антитерористична операция“ в Алмати, столица на Казахстан до 1997 г. и икономически център на страната. Токаев настоява, че „терористични групи, подготвени в чужбина“, са зад безредиците, които обяснява изцяло с външна агресия. Снощи той поиска от казахстанците да „проявят благоразумие и да не се поддават на провокации“. Тази сутрин ТАСС показа и кадри от операцията на Площада на републиката.
В условия на блокирани комуникации казахстански медии показват през каналите си в „Телеграм“ кадри с насилие в района около резиденцията на президента и в други райони, включително с актове на мародерство. Тези клипове обаче са много по-малко от вчера, след като в Алмати и другаде бяха ограничени дори услугите на „Телеграм“, „Уотсап“ и „Сигнал“. Сайтове на медии като КазТАГ и Orda, отразяващи протестите, са блокирани. Водещите телекоми потвърдиха, че мобилният интернет е силно ограничен по независещи от тях причини.

Всички финансови организации в Казахстан междувременно спряха работа. Пред телевизия „Хабар 24“ Олжас Рамазанов от централната банка на страната обясни решението с провежданата „антитерористична операция“ (и нуждата да бъде опазен животът на работещите в тях) и проблеми с интернет.

Comments

comments