Ден 16: Дъжд от пъдпъдъчи яйца и спрян камион с техника за протеста

16-я пореден ден на антиправителствените протести отново събра хиляди на площада пред Министерския съвет, съобщава БГНЕС.

 

 

С хвърляне на пъдпъдъчи яйца към сградата на Министерския съвет гражданите изразиха недоволството си и припомниха исканията си: оставка на правителството на Бойко Борисов и оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Георги Карамфилов е студент по журналистика. Той вярва в успеха на задружните усилия, които ще доведат до промяна във всички области.

„Искаме държавните институции да работят не в интерес на определена шепа хора, а в интерес на всички граждани. Ние учим във Факултета по журналистика и масова комуникация и искаме да се борим за истинска и плуралистична  журналистика, а не за някакви бухалки на правителството или „кафяви“ медии. Трябва да можем да се изразяват свободно, а не да ни затискат. И да ни казват в някакви редакции, че за някого не може да пишем“, коментира още 21-годишният мъж. Той е категоричен, че направените рокади в кабинета по никакъв начин не заслужават кредит на доверие от страна на обществото.

„Един човек от една министерска позиция отиде на друга, т.е. той е толкова супер квалифициран, че явно може да заема две. Това е отбиване на номера, колкото да се покаже някаква дейност, но всъщност не е“, твърди Карамфилов.

Попитан какво мисли за онези, които негодуват срещу блокадите, които правят протестиращите, той призова хората, които се сърдят за затворените улици, ако не могат да помогнат, то поне да не им пречат да отстояват исканията си за промяна.

„Те не идват поради две причини. Едната е, защото подкрепят самото правителство, другото – защото смятат, че няма смисъл, тъй като няма алтернатива и всичко пак ще се повтори“, вярва протестиращият в промяна на хода на нещата.

На протестите за 11 пореден път е и младият икономист  Лиляна Георгиева, която смята, че икономиката на държавата ни изостава в сравнение с тази на другите страни-членки в Европейския съюз. Според нея това се дължи на неадекватните политики и липсата на компетентност в управляващите и заемащите високи длъжности в държавата.

„Протестираме, тъй като не сме доволни от управлението на сегашното правителство и искаме то да бъде сменено. Аз съм оптимист и вярвам в доброто бъдеще. Надявам се в следващия парламент да влязат повече по-малки партии, които досега не са успявали да прекрачат бариерата“, коментира тя.

Час преди протеста стана ясно, че камионът с техниката, която е необходима за провеждането на днешния антиправителствен протест, е бил спрян. Това потвърди за БГНЕС един от организаторите на протеста – Велислав Минеков. “Камионът е спрян в района на Богров. Без никакво обяснение номерата му са свалени, и той не може да влезе в София”, съобщи Минеков.

Мотивът, с който камионът е спрян, е че “няма лиценз за влизане в София”. “Това не е вярно, той има дългогодишен лиценз и той е наличен в КАТ Пътна полиция”, съобщи още организаторът на протеста.

На въпрос как си обяснява задържането на камиона точно преди провеждането на протеста, Минеков съобщи, че “това са елементарни форми на отмъщение, които ще вбесят не само София и софиянци, но и цяла България. И ако камионът не дойде тук навреме, ще призова цяла София да излезе на улицата, и го обещавам”. Ако няма начин как да проведем протеста днес, тръгваме и блокираме града, съобщи още Минеков.

По-късно от Изпълнителната Агенция “Автомобилна администрация” потвърдиха, че камионът е спрян от движение.

“Днес около 17 ч. при извършване на рутинна проверка екип на ИА „Автомобилна администрация“ е спрял тежкотоварен автомобил над 12 тона с регистрационен номер СА 0576 РС. Инспекторите са установили четири нарушения, за което са съставени 3 акта, съобщиха от Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”.

Автомобилът не е включен в лиценз и няма право да извършва обществен превоз. Водачът не е представил информация от тахографа за предходните 28 дни, съгласно изискванията на Закона за автомобилните превози. Третият акт е за липса на пътен лист и товарителница.

Камионът, който е превозвал платформа за озвучаване, е с наложена принудителна административна мярка и е спрян от движение до отстраняване на несъответствието, заради липсата на лиценз за извършване на превози”, съобщават още от ИААА.

Докато чакаха пристигането на камиона, протестиращите си спретнаха импровизиран волейболен мач, като с това блокираха движението по бул. “Цар Освободител”.

В крайна сметка камионът с техниката все пак пристигна на протеста, но само със заден регистрационен номер. /БГНЕС

Comments

comments