Ден преди Никулден: Отровна риба „доплува“ до магазините

Отровна риба, блъскана с хистамин, „доплува“ до магазините дни преди Никулден. Изследването е на „Активни потребители“.

Направено е с 13 проби риба, купена от 4 търговски обекти в София. Анализът е показал, че в 23% от пробите има забраненото вещество. „Хистаминът се установява сравнително рядко при вземане на проби от риба. При наднормено съдържание обаче предизвиква реакции, които често се смятат за алергични и хората си мислят, че имат непоносимост”, коментира пред „Телеграф“ д-р Сергей Иванов, биолог от Центъра по биология на храните, който е направил изследването. Той препоръча хората да не си слагат сами диагнози, а да се консултират с лекар.

Цел

Целта на изследването на “Активни потребители” е да се определи съдържанието на веществото хистамин в тъканите на риба. Подобно проучване се провежда за първи път в България и има за цел да определи риска за отравяне с хистамин при консумирането на риба, обявиха от асоциацията.

Д-р Иванов посочи, че има тенденция залежалите във фризери морски продукти да се излагат като пресни на по-ниска цена. Също така има и фабрики, които ги преработват и след това ги предлагат като пушени или друг вид на пазара.

Азот

Хистаминът е органично съединение, съдържащо азот. Много заболявания, включително генетични, са свързани с нарушения в обмяната му. Сред съществените патологии са алергиите и хистаминовата непоносимост.

Видовете риби, в които може да се срещне хистамин и да предизвикат алергии, са – тон, скумрия, махи-махи, сардина, аншоа, херинга, синя риба, кехлибар, марлин и др. Обикновено първите признаци, че сме се отровили, излизат от 15 минути до час след яденето. „Активни потребители“ посочват, че симптомите изчезват след 12 – 15 часа, в редки случаи до 2 денонощия. Прием в болницата е малко вероятен, а лечението е чрез лекарства.

Comments

comments