Демократична България ще се опита да състави правителство в това НС, ако получи мандат

Трябва проучване дали да се явим заедно с ПП на вота, да не стане 1 + 1 = 1,5 вместо на 2, обясни ген. Атанасов

Ако на нас ни бъде възложен третия мандат, ние ще се опитаме да съставим правителство в този парламент.

Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов по Нова тв. Той обаче уточни, че сега ДБ е съсредоточена около реализирането на първия мандат, който трябва да получи Продължаваме промяната.

Днес се очаква Кирил Петков да внесе оставката на правителството след успешния вот на недоверие. Президентът Румен Радев вече обяви, че ще започне консултациите за нов кабинет веднага след оставката на настоящия.

Лидерът на ДСБ коментира още, че е възможно Демократична България и Продължаваме промяната да се явят заедно на изборите, но подчерта, че преди това са необходими проучвания на общественото мнение. Да не стане така, че едно и едно да е равно не на 2, а на 1 и половина, обясни Атанасов.

Делим електорат с ПП, хората на площада преди дни ме питаха няма ли да се явите заедно. Но все още не сме разговаряли за това с Продължаваме промяната, уточни ген. Атанасов.

„Днес съм свикал заседание на Националното ръководство на партията ще обсъдим всички въпроси. Смятам, че е правилно да се даде правото на мандатоносителя да направи заявката. Нека от ПП кажат кого биха предложили за кандидат за премиер. И Асен Василев става, има и други хора, които имат качества”, каза още депутатът.

Той коментира и позициите на президента Румен Радев. „Президентът иска да дърпа конците зад кулисите. Още когато беше съставено това правителство заявих, че е най-добре той да се оттегли от полето на изпълнителната власт, където беше чрез служебните правителства. В началото на управлението на това правителство смяташе, че трябва да се държи като патрон и да дава указания. И когато от правителството предприеха действия за разграничаване на него, това не му хареса”, заяви Атанасов.

И допълни, че „в желанието си Радев да демонстрира сила често се занимава с неща, които не са му работа и прекалява”.

Comments

comments