Делян Пеевски няма да бъде член на Комисията по конституционни въпроси

Делян Пеевски няма да бъде член на Комисията по конституционни въпроси, останалите парламентарни партии също ще оттеглят своите политически фигури. Това стана ясно след приключилата среща между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС по темата конституционни промени. Делян Пеевски заяви, че има пълно съгласие – сериозно да се ограничат правомощията на главния прокурор и да се преформатира институтът на служебния кабинет. Пеевски обясни, че прави крачка назад „в името на България, и на Конституцията, защото промените са неотложни“:

„Крачката я правят всички, както не участва г-н Иванов и той няма да излъчи знакови лица. ГЕРБ също. Ние политиците ще си говорим по темите какво е важно да се случи в Конституцията – това не значи, че излизаме от процеса с председателя, напротив. Във всяка парламентарна група ще си обсъждаме всичко, което се предлага“.

Христо Иванов от ПП-ДБ заяви, че има желание за рестарт на конституционната комисия с експертни фигури:

 

„На експертно ниво продължаваме диалога, консултациите с други политически формации в парламента, така че се надяваме наистина към момента, в който рестартираме конституционната комисия да има и по-широко участие, но всяка една политическа сила ще има свои идеи, включително по отношение на служебния кабинет. Една идея, която се лансира и която като че ли е точка на съгласие, е това да се продължи работата на парламента, т.е. парламентът да се разпуска и да прекъсва работа, едва когато започва формалната кампания“.

Comments

comments