Дезинфекция и стерилизация на инструментите – задължителни процедури в салоните за красота

Всеки професионалист е запознат с изискването за задължителна санитарна обработка на професионалните инструменти след всяка употреба. Санитарните мерки не просто подобряват качеството на предлаганите услуги. Те имат за цел да предотвратят пренасянето на зарази между клиентите, а също и да защитят самия професионалист от заразяване с инфекциозни заболявания.

Обработка на инструменти, съобразно санитарните изисквания – какво включва тя

Обработката на инструментариума, използван в салоните за красота, включва няколко етапа. Тяхното стриктно следване гарантира пълно обеззаразяване на работните помагала за многократна употреба. На такава процедура подлежат всички инструменти за маникюр и педикюр, както и накрайниците на козметичните уреди, които влизат в директен контакт с кожата на клиента.

Третирането протича в следната последователност:

  • Дезинфекция – унищожаване на вредни микроорганизми със специален разтвор с висок процент алкохол;
  • Почистване преди стерилизация – отстраняване на видими замърсявания. Може да се извърши под топла течаща вода с подходящ миещ препарат;
  • Стерилизация – термична или химическа (студена) – с нея се постига унищожаване на всички микроорганизми.

Етапът на дезинфекция се извършва непосредствено след приключване на работа със съответния инструмент. Пособията се поставят в дезинфекционен разтвор без предварителна обработка (не избърсвайте, не изплаквайте), като ги потопите напълно в контейнер. Това ще предотврати разпространението на микроорганизми.

За дезинфекция могат да се използват готови за употреба разтвори и концентрати. Концентратите изискват индивидуално приготвяне чрез разреждане с вода или друг вид разредител. Предвид нуждата от спазване на точни пропорции, използването на готови за употреба дезинфектанти е по-удобно, а също и финансово по-изгодно.

Почистване

На този етап пособията се почистват преди стерилизиране. Процедурата се състои в изплакване и отстраняване с твърда четка на всички видими следи от използването на инструмента: остатъци от кожата, петна от кръв, замърсявания. Освен това дезинфектантът, който вече е изпълнил задачата си, също се отмива от повърхността на инструментите. Почистването трябва да се извърши в рамките на 1 минута.

Можете да ускорите почистването на инструменти с ултразвуков почистващ апарат. В допълнение към почистването, някои уреди могат паралелно да дезинфектират. По този начин е възможно не само да се комбинират двата етапа, но и значително да се съкрати времето за дезинфекция и почистване.

Стерилизация

Този важен и последен етап от обработката ви позволява да унищожите абсолютно всички микроорганизми по повърхността на даден инструмент. Има два вида стерилизиращи техники: термична и химическа. Термичната може да се извърши в стерилизатор, а също и в автоклав. По какво се различават тези два метода?

Стерилизаторът е предназначен за стерилизиране на сухи инструменти при високи температури: колкото по-висока е температурата, толкова по-малко време ще отнеме обработката на инструмента. При суха топлина пособията не влизат в контакт помежду си и с други горещи повърхности (предмети), което е абсолютно предимство. Можете да зареждате инструментите в крафт пакети или директно.

Автоклавът предполага стерилизиране под налягане при температура 110-135 ° C. Процедурата отнема от 10 до 15 минути, в зависимост от избора на програмата. Тук можете да стерилизирате инструменти в крафт торби или просто да ги поставите на рафтовете. Нещо повече, инструментите могат да се зареждат мокри, без гумените им части да се повредят по време на обработката.

Стерилизацията в автоклав се счита за най-щадящата, тъй като инструментите не се затъпяват. В същото време това е скъп вариант, който включва допълнително използване на дестилирана вода. Един по-евтин вариант е ултравиолетовата светлина, използвана от специална гама UV стерилизатори. Такива ще откриете в каталога на онлайн магазин Alison.bg.

Химическата стерилизация се нарича още студена, тъй като не изисква високи температури и специално оборудване. След първите два етапа на обработка инструментите се потапят в приготвения химически разтвор. Как правилно да приготвите течността е посочено в инструкциите, спазването на които е предпоставка за отлични резултати.

Comments

comments