Дебат в ЕП за нарушенията на човешките права и принудителното осиновяване на украински деца в Русия

автор – Светослава Кузманова

Нарушенията на правата на човека заради принудителното депортиране на украински цивилни и принудителното осиновяване на украински деца в Русия обсъди Европейския парламент. Темата е актуална от месеци, след като още в началото на юни украинския президент Зеленски заяви, че Русия е отвлякла насилствено 200 000 украински деца от началото на войната, като част от тях са били в сиропиталища, а други просто разделени от семействата им.

По време на дебата в Европейския парламент бяха осъдени т.нар. „филтрационни лагери“ в Русия, където семейства биват разделяни, а тези, които се считат за „ненадеждни“, изчезват.

Шведската евродепутатка Евин Инсир от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, заяви:

Историята се повтаря с инструменти от комунизма, от националсоциализма и те биват прилагани днес от режима на Путин. Чуваме ужасяващи доклади, че има принудителни осиновявания на невинни украински деца, след като са разделени от своите родители. Това е „демографско оръжие“ спрямо Украйна. Чухме, че Русия е принудително отвлякла 1 милион украинци и ги води в специални лагери. Там се „филтрират“, както те го наричат, националсоциалистите. Това е ужасяващо понятие! Това е най-тъмната глава от човешката история! Надяваме се, че това няма да се повтори! Важно е заедно да се борим, да осъдим нарушенията на човешките права и да поискаме държавите членки да действат така, че историята в Украйна да не се повтаря. Тези ужасни отвличания и принудителни действия трябва да бъдат санкционирани и спрени веднага! В Русия и Украйна човешките права се нарушават по ужасяващ начин. Украинците страдаха достатъчно и последствията от войната се усещат всеки ден.

Михаела Шойдрова от групата на Европейската народна партия призова Русия да позволи на организациите, занимаващи се с деца като УНИЦЕФ и детския фонд на ООН да посетят местата, на които се предполага, че руските власти държат украински деца.

Вдигаме глас срещу масивното депортиране на украински цивилни и деца. Според оценките над 1 милион украинци са депортирани в Русия. Тук включваме и повече от 200 000 деца, които са взети принудително. Украинските деца се разделят от родителите си и се дават за осиновяване. Русия активно се опитва да открадне бъдещето на Украйна. Ако искаме да помогнем на тази страна, трябва да гарантираме, че децата ще бъдат върнати. Затова ние призоваваме Русия незабавно да преустанови принудителното депортиране на украински цивилни и най-вече на деца.

Петрас Аустревичюс от групата „Обнови Европа“, който е евродепутат от Литва заяви:

Путин и неговият режим крадат децата на Украйна! Позволяват се бързи процедури по осиновявания на украински деца и пренаписвания на учебниците в окупираните територии на Украйна. Опитват се по всички начини да унищожат украинската идентичност. Това на практика е геноцид! Тези руски мерки следва да са предмет на санкции от страна на Европейския съюз и наказателно преследване пред евентуален бъдещ трибунал. Затова Европейската комисия трябва да направи всичко възможно да се улесни връщането на насилствено депортираните украински граждани и изразявам благодарността си към всички, които работят денонощно, за да открия местоположението на насилствено депортирани украинци и насилствено осиновени украински деца и да ги върнат обратно по домовете им. Става дума за бъдещето на Украйна и на Европа!

Виола фон Крамон-Таубадел от групата на Зелените беше категорична:

Преди 7 години, малко преди нападението на Русия над Украйна аз предсказах какво ще се случи. Тогава предупредих за съдбата на всеки диктатор, който се опитва да наложи волята си и надценява силите си. След като руските войски убиха хиляди в Буча и Мариупол сега бягат. Това е същинското лице на Русия – загиваща империя, претендираща за втора военна сила в света. Вярвам, че скоро руската империя ще бъде погребана под украинските слънчогледи. Но руският империалистически  дух все още е опасен. 7 милиона украинци са били насилствено депортирани на територията на територията на Русия. Те се намират в  лагери подобни на „Гулаг“ и сред тях има до 650 000 деца.

Евродепутатите призоваха Русия да отмени законодателството, улесняващо осиновяването на украински деца, а международните и европейските организации като Червения кръст, Службата на върховния комисар на ООН за бежанците, Международната организация по миграция и Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН, да имат неограничен достъп за посещение на т.нар. „филтрационните“ лагери и други места, където украинските гражданите са настанени след прехвърлянето им в Русия.

Съдържанието е предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с “Blagoevgrad News.

 

 

Comments

comments