ДБ ще иска Младен Маринов и Христо Терзийски да бъдат съдени

Ще подкрепим правителство с ясна програма до пролетта, но не и с мандата на БСП, обяви депутатът Ивайло Мирчев

Вътрешните министри от последното правителство на ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски трябва да бъдат съдени. Това заяви депутатът от „Демократична България“ (ДБ) Ивайло Мирчев пред „Нова телевизия“, коментирайки разпространените кадри на полицейско насилие над протестиращи.

Това бе и едно от първите мнения на политици по въпроса, след като вчера по темата говори депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме“ Николай Хаджигенов, който е и председател на парламентарната комисия, занимаваща се поведението на полицията по време на протестите през лятото на 2020 г.

Досега прокуратурата не е реагирала на излъчените в НС кадри. Няма данни и да е образувано разследване срещу полицаите биячи. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева заяви днес пред „Сега“, че не е гледала кадрите, тъй като е в отпуск и че ще коментира в понеделник.

Извън това Ивайло Мирчев заяви готовността на ДБ да преговаря в рамките на третия мандат за съставяне на правителство с ясно поставени цели, което да работи в следващите месеци, докато бъде премината зимата и след това да се състоят нови избори през пролетта на 2022 г. От ДБ настояват да седнат предварително на една маса с парламентарните сили, с които може да бъде сформиран кабинета, за да изяснят програмата на този кабинет. Проявено бе и желание за нови преговори с „Има такъв народ“, ако те „превъзмогнат пубертетския си период“. Единственото изрично условие на ДБ е мандатът да не е на БСП, защото в коалиционното споразумение на десницата е записано, че не трябва да се коалират с ГЕРБ, БСП и ДПС и така биха предали избирателите си.

Мирчев също така заяви категорично, че „Демократична България“ ще излъчи свой кандидат за президент.

Comments

comments