„Да се задържат най-активните“: как полицията действа с протестиращите на 2-ри септември

 

„Да се задържат най-активните“.

 

Това е едно от указанията, което полицията получава малко след 8 часа сутринта на втори септември 2020 година – най-масовият и напрегнат протест срещу правителството „Борисов“ и главния прокурор Иван Гешев. А за най-активни са определени привържениците на „Да, България“.

 

Това се вижда в документите от вътрешната проверка в МВР за ареста и побоя на журналиста Димитър Кенаров, до които „Дневник“ получи достъп. От тях се разбира как е протекла организацията на полицията, колко служители и откъде са били ангажирани и командировани, как са се казвали основните полицейски групи, разположени в района на площад „Независимост“ на втори септември, кои са били отговорните полицаи.

 

От тях се разбира още, че МВР не може да открие кои са били полицаите, които са удряли и задържали (въпреки означението, че е журналист) Димитър Кенаров и че констатира, че не са установени служители, които да са превишили правомощията си.

 

Случаят със задържането и побоя на Кенаров влезе и в последния доклад за върховенството на закона и правото на Европейската комисия като пример за лошата среда, в която българските журналисти работят, както и липсата на достатъчно гаранции за безопасността им. Примерът е включен и заради отказа на прокуратурата да разследва случая.

 

Вечерта на втори септември, когато полицията започва да изтласква протестиращите след ескалация на напрежението, Кенаров, който отразява случващото се, е задържан и удрян от полицаите. След това той прекарва няколко часа, заедно с други задържани с белезници, до сградата на бившия партиен дом, а впоследствие отведен до пето районно. Журналистът е освободен няколко часа по-късно, като за задържането му няма документ, а в книгата на районното е записано, както и за други протестиращи, че е бил поканен.

 

МВР започна проверка на себе си, а през февруари 2021 г. прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на свидетел, обадил се, за да свидетелства, че е видял по телевизията как Кенаров се съпротивлявал на полицаите. Заключенията на прокурора се базират изцяло на документите от вътрешната проверка, която Столичната дирекция на вътрешните работи е извършила на… Столичната дирекция на вътрешните работи.

 

Кенаров започна и дело за случая, чието следващо заседание е през октомври. ( Повече по случая – тук и тук
Интервю с Кенаров в деня след побоя и ареста му – тук)

 

"Да се задържат най-активните": как полицията действа с протестиращите на 2-ри септември

© Георги Кожухаров

 

Събитие с висока обществена опасност

 

Втори септември 2020 година е денят, в който депутатите от 44-я парламент се върнаха след ваканция в ремонтираната сграда на бившия партиен дом. Тогава, почти два месеца след началото на антиправителствените протести с искане и за оставката на главния прокурор Иван Гешев беше насрочен голям протест, обединяващ няколко събития, под надслов „Велико Народно събрание“. Началото е осем часа сутринта, като целта е да бъдат посрещнати депутатите. Полицията има данни, че за събитието ще пристигнат хора и от други градове на страната.

 

„От предварително поучената информация и след анализ на предишни подобни мероприятия, е направен извода, че предстоящите мероприятия са с висока обществена опасност, като вероятността да настъпят групови нарушения на обществения ред, е голяма“, е записано в справката за вътрешната проверка.

 

МВР организира специализирана полицейска операция. Според плана-разстановка основните цели на операцията са били: „опазване на обществения ред и недопускане извършването на правонарушения и престъпления преди, по време и след провеждане на мероприятията. Опазване живота и здравето, както на участниците в тях, така и на гражданите, и посетителите на град София, опазване на общинското и частно имущество“.

 

Като подцел е отбелязано, че се предприемат „превантивни мерки спрямо лица, склонни към извършване на престъления и противообществени прояви“, без да е посочен профил на такива хора. Планът включва още разделянето на зоната на протеста на няколко оперативни района, като всеки има по няколко отряда с отделни отговорници.

 

"Да се задържат най-активните": как полицията действа с протестиращите на 2-ри септември

 

Командировани са били служители от Кърджали, Перник, Благоевград и други градове. Да задържат лица са били определени служители от 01 сектор ОСПС- СДВР и служители на сектор Специализирани полицейски сили Пловдив (които много често участват в охрана на футболни мачове). Служителите са разпределени в екипи по трима. Групите за задържане са водени от Борислав Райков Губеров, началник 01 сектор и Виктор Празов – началник отдел МВР в Пловдив.

 

За ръководител на силите е определен старши комисар от СДВР Антон Златанов, който по това време е и заместник директор на столичната дирекция. В началото на мандата на служебното правителство, служебният вътрешен министър Бойко Рашков го назначи за кратко и за титуляр на дирекцията.

 

В специализираната полицейска операция са участвали над 1900 служителя на МВР – от СДВР и командировани от други областни дирекции. Те са били инструктирани ден преди събитието, както и непосредствено преди началото. Сред указанията към тях е било да не се подават на провокации и че до задържане на хора да се действа само след разпореждане на отговорника на мероприятието.

 

Ескалацията на напрежението по минути

 

Планът разстановка включва още осигуряването на „два снимачни екипа за заснемане тактическите действия на служителите“, както и „два щабни автомобила, оборудвани със система за видео контрол“, които са били разположение на паркинга пред БНБ и на площад „Независимост“.

 

Според справката на СДВР още към 7 ч. сутринта започват да се събират протестиращи, като едно от указанията тогава е че „лица от профила ще се движат с велосипеди, да не се допускат такива лица в охранявания район“.

 

Извадки от справката, предоставена по проверката:

 

07:55 часа – клатят автомобил на ДЖ (бел. ред Дирекция „Жандармерия“)
07:55 часа – двамата генерали (бел. ред. не е уточнено кои са) и групата от градинката „Кристал“ напъват кордона. Не желаят диалог
В 08.00 – часа Минчо Спасов и организаторите на „Системата ни убива“ имат претенции, че неправомерно е затворен бул. „Кн. Дондуков“.
В 08:00 часа – протестиращите замерят с яйца и ябълки по полицаите близо до служебния вход на НС -2.
В 08:02 часа – задържано едно лице с мегафон, което се е качило върху автомобил на ДЖ. Същото е отведено в 05 РУ.
В 08:05 часа – двамата генерали се движат по ул. „Аксаков“
В 08:06 часа- шествието край БНБ влизат при протестиращите
В 08:11 часа – генералите напъват кордона
В 08:11 часа- изтласквайте протестиращите пред техниката
В 08:15 часа – пътувам към 05 РУ с едно задържано лице за неизпълнение на полицейско разпореждане.

 

"Да се задържат най-активните": как полицията действа с протестиращите на 2-ри септември

© Георги Кожухаров

 

В 08:20 часа – служителите да изтласкат протестиращите пред колите и да не се допускат да се чупи. Кордона да се изгради пред колите и да не се допускат към колите.
В 08:22 часа – отново започнаха да напъват кордона
В 08:22 часа – най- активни са от „Да, България“
В 08:24 часа – най-активните да се задържат. По високоговорителя да се призовават гражданите към спазване на обществения ред. Да не се пускат граждани към пл. „Кн. Ал. Батенберг“ същите да обикалят зад БНБ.
В 08:45 часа – привържениците на Възраждане с черни тениски и надписи обикалят по кордоните и търсят място за пробив. Същите да се задържат.

 

Напрежението постепенно ексалира, като в справката е записано, че протестиращите са започнали да пръскат полицаите със спрей. В 09:53 ч. започва задържането на агресивните от първите редици. В 11:20 часа има още едно подобно указание, като към 12:25 часа има задържани над 30 души. Малко след 14 часа напрежението стихва, арестувани са 36 души.

 

„Замерят ни като мишени“ „Вали дъжд от бомби“

 

След края на работния ден, протестиращите отново се събраха в зоната между сградите на Министерски съвет, Президенството и бившия партиен дом. Напрежението там ескалира след стъмване, като към полицаите летяха различни предмети от групичка, определена от другите протестиращи като агресивна. Впоследствие полицията обяви, че към нея е била насочена невиждана агресива, като авторите й в един момент са се смесили с „нормалните“ протестиращи граждани и не е имало как действията на полицията да ги отсеят.

 

Агресивната групичка е регистрирана в 21:09 часа. В 21: 25 часа е определено, че към кордона „вали дъжд от бомби“. В 22:00 ч. вече се говори за „море от бомби, бутилки, пътни знаци и др.“ Тогава и се взема решение за изтласкване на тълпата пред централния вход на НС-2.

 

В 22:15 часа – „плочника е отцепен. Срещу колегите хвърчат бомби, шишета, пръти и всякакви предмети. Агресията е много сериозна“. След разпореждане за още едно разцепване на тълпата, което е към 22:54 часа, а към 01:30 ч. се докладва, че има 68 души, изведени от тълпата, при акциите по разпръскване на множеството. Справката завършва с информацията, че са били задържани 119 души.

 

Никой не помни или не знае да е задържал журналиста Кенаров

 

Кенаров - няколко часа след протеста на втори септември

© Дневник

Кенаров – няколко часа след протеста на втори септември

 

Проверка за случилото се с журналиста Димитър Кенаров е разпоредена на 4 септември от тогавашния директор на СДВР Георги Хаджиев. Тя стига до извода, че няма данни за „неетично и неправомерно поведение от полицейски служители от СДВР относно използването на неправомерна употреба на физическа сила спрямо господин Димитър Кенаров“. Проверката, извършвана от трима служители на СДВР и Охранителна полиция и един експерт от „Човешки ресурси“ към СДВР стига до извода, че „не биха могли да бъдат идентифицирани конкретни полицейски служители и протестиращи лица, както и да се категоризира по безспорен начин, че именно лицето Димитър Кенаров е било такова, осъществяащо журналистическа дейност“. Кенаров, видно както от записи, разпространени точно от извеждането му от тълпата, така и от негови твърдения, неколкократно казва, че е журналист на полицаите, носил е и каска с надпис Press.

 

Версията на МВР, представена и на делото, че Кенаров не е бил задържан, а е бил поканен в пето районно полицейско управление. От документите по проверката става известно, че така той е бил записан в книгата за пропусквателния режим на районното, както и всички други протестиращи, откарани там след задържането им при разпръскването. Една от констатациите на проверката, е че има пропуски в изготвянето на необходимите документи за задържането на лица от протеста, като за това и предлага служителят от пето районно управление, който е бил отговорен (разпределен по график) е бил дежурен – Божидар Божилов да бъде дисциплинарно наказан с порицание за шест месеца.

 

„Към 3:00 часа бяхме откарани в 5-то РПУ. Регистрираха ме в дневника и ми казаха да се кача на втория етаж. Там ми бяха дадени да попълня два документа: описание на случилото се и предупредителен акт. Попитах дали мога да се обадя на адвокат, но ми беше казано, че на този етап не ми е нужен такъв. Попитах защо съм арестуван, но не ми беше връчена никаква заповед за арест или обвинение. Помолих да ми се разясни защо трябва да подписвам предупредителен акт, при положение, че не съм извършил никакво престъпление. Отговориха ми, че този документ не ме обвинява в нищо и че е само формалност. Подписах и бях пуснат от сградата на 5-то РПУ към 3:30 ч. на 3-ти септември 2020 година“, пише в обясненията си Кенаров.

 

В хода на проверката, от СДВР искат информация от определените в плана разстановка групи за задържане. В техните обяснения, писани почти като под индиго, те твърдят, че не помнят да е имало задържане на Кенаров, не го познават, както и че не са ставали свидетели или не са били участници в насилие на протестиращи.

Comments

comments