Да помогнем на самотния баща Светлозар да се спаси от ампутация

Светлозар Дончев е самотният баща на две деца, който от години се бори тежко заболяване, а семейството му преживява, благодарение на щедростта на дарители.

Мъжът е сред малкото хора с болестта на Бюргер (Buerger’s Disease) в България. Той отключва заболяването през 2019 година, след тежък за него и децата му развод. Въпреки че диагнозата му е потвърдена от трима независими, лекари и Светлозар научава, че заради болестта си може да се наложи да му ампутират краката, той не спира да вярва и да се бори за собствения си живот и този на двете си малолетни деца, за които сам се грижи след развода.

Преди да заболее, Светлозар има сигурна и постоянна работа, с която издържа и изхранва двете си деца. Болестта обаче го прави нетрудоспособен и проблемите му започват да се задълбочават. Светлозар изпада в невъзможност сам да купува скъпоструващите медикаменти за своето лечение, както и да покрива всички свои ежедневни разходи – наем на жилището, храна и дрехи на децата си.

Когато всичко изглежда безнадеждно, приятелите на Светльо проявяват милосърдие и солидарност и организират няколко дарителски кампании, с които се събират средства за скъпоструващите медикаменти, За съжаление, лекарствата не се покриват от НЗОК.

Въпреки огромните усилия на всички обаче, в последната седмица състоянието на Светльо рязко се влошава и той е приет по спешност в МБАЛ „Света София“. Лекарите му съобщават, че спешно трябва да бъде опериран и да му бъдат ампутирани три пръста на краката, за да може да се спре разпространението на заболяването и за да се избегне последваща ампутация.

За операцията на Светлозар, за превръзки, болкоуспокояващи, за медикаментите и предстоя му в МБАЛ „Света София“ са необходими 7000 лв., които не се поемат от НЗОК. Състоянието на Светльо е изключително тежко и лекарите се борят да спасят краката му. Лекуващият лекар му изписва огромни количества медикамент, който помага да се затворят раните след ампутацията на пръстите.

Лекарите препоръчват на Светлозар да направи лечебен курс в Хасковски минерални бани, където водата доказано помага за задържане на разпространението на заболяването на Бюргер. Отделно от лечението си Светлозар трябва да покрива и месечните разходи като наем на жилището, храна, дрехи и учебни пособия за децата. Месечните разходи за лечението на Светлозар и за покриване на всички разходи за живот на семейството му са 5000 лв., средства, с които той поради заболяването и своята временна нетрудоспособност не разполага.

Приятелите на Светльо отново се обръщат с молба към всички хора с добри сърца и призовават за помощ, подкрепа, солидарност и съпричастност към семейството му. Те призовават всеки, който и с каквото може, да помогне на Светлозар да оздравее и да се върне към нормалния си живот, работата и грижата за двете си деца.

Сметката, по която може да дарите средства е:

IBAN: BG26SOMB91301036661102
BIC: SOMBBGSF
Титуляр: Светлозар Николов Дончев
Revolut: @svetloehp
PayPal: Svetlozar Donchev@mercedes5801
Телефон за връзка със Светлозар е: 0877717471

Comments

comments