Гъст и задушлив дим трови жителите на Симитли: В мината, която не работи ежедневно горят гуми

Гъст дим, придружен с остра задушлива миризма – това дишат жителите на квартал „Ораново“ в Симитли от седмици, затова сигнализира наша читателка и изпраща в подкрепа на думите си снимков и видео материал.

Пушекът идва от затворения рудник „Ораново“. Според хората от квартала задимено е и през деня, и през нощта.

„Мината почти ежедневно трови въздуха в района на кв. „Ораново“, не можем е да си отворим прозорците на дома, пък какво да кажем за това, че децата не могат да играят на двора, защото във въздуха се носи задушаваща миризма на гуми и пластмаса…“, пише наша читателка, пожелала анонимност.

Твърденията на хората от квартала се припокриват с нейния разказ, всички твърдят, че на мястото се горят гуми и пластмаса, а опасният дим са принудени да дишат всички в района.

Горенето на подобни материали е забранено от закона, защото замърсява тежко въздуха и вреди на здравето на хората. Глобата е от 300 до 1000 лв.,

Институциите уверяват, че извършват проверки денонощно. Означава ли това, че ако сигнализирате, че съседът гори гуми в двора и вие не можете осми час да си проветрите стаята, без да се разкашляте още с отварянето на прозореца, нарушителят ще бъде наказан? Краткият отговор е „Не, ако огънят гори в частния му имот“ и „Може би, ако е на публично място“.
Вероятно обаче има начин, институциите да направят проверка в затворената мина и ако установят нарушение, да предприемат необходимите мерки. И, ние, призоваваме това да се случи!

Comments

comments