Групата на ГЕРБ иска губернаторът да отмени новата структура на община Благоевград и закриването на „Благоевград фест”

biser-mihailov1

 

Отмяна на четири решения на ОбС, сред които за новата структура на община Благоевград и за закриване на общинското дружество „Благоевград фест“, иска от областния управител Бисер Михайлов съветникът от групата на ГЕРБ Кирил Илиев.

Той е депозирал сигнал, с който го сезира, че на извънредната сесия на 10 януари ОбС е взел 4 решения по точки, внесени като извънредни, въпреки че според него не отговарят на законовите изисквания за спешност и неотложност.

„Причина за включване като неотложни въпроси в дневния ред на сесия може да са непредвидени обстоятелства, като природни бедствия, промишлени аварии със значителни щети, обществени или социални проблеми, които изискват спешно вземане на решение.

Като извънреден се счита и предвиден със закон или с акт на Министерски съвет срок, който не позволява да спази установената по правилник процедура“, обясни за „Струма“ съветникът К. Илиев.

Той подчерта, че нито едно от предложенията на кмета Румен Томов, депозирани за разглеждане на извънредното заседание на ОбС, не отговаря на тези условия за неотложност.

„Да не говорим, че предложената и гласувана от мнозинството нова структура на администрацията е копи-пейст на тази на община Гоце Делчев, която е пригодена за тяхната община и не отговаря на нуждите на нашата община, която е 3 пъти по-голяма като население, документооборот и като програми, които се осъществяват“, заяви съветникът Кирил Илиев.

Според него отричането на структурата, която до момента е функционирала, без да се познава в детайли, може да доведе до колапс в документооборота. 20.01.2020 г.

 

„Тази структура е търпяла развитие през годините и се основава изцяло на нуждите, които има общината, като за последните 12 години е изменяна 5-6 пъти“, отбеляза Илиев и декларира: „Считаме, че предложената нова структура не се прави с цел да отговори на документооборота, а да се извърши някаква кадрова реформа и определени хора да бъдат заменени с други в администрацията. Чисто персонална, а не функционална реформа се провежда, което не е добре. Приемането набързо на новата структура ни направи и нас, съветниците, които бяхме „против”, в съучастници на псевдореформа, която тепърва предстои. Затова оспорвам взетите решения с искане да бъдат върнати и обследвани в комисиите.

Същото се отнася и за решението за закриване на общинската фирма „Благоевград фест“. Тук интересен момент е, че дружеството е на печалба, има да осъществява множество вътрешни договори. Погрешно е схващането, че средствата в бюджета трябва да бъдат формирани само от местни данъци и такси и от продажба на активи, които намаляват.

Мотивът, изтъкнат от кмета Томов, че дружеството е работило само с общински пари, не е основателен, защото ако бяха отишли тези пари в друга фирма, която се занимава с подобен род дейности, те щяха да формират печалба на съответното търговско дружество, а в случая тя остава в общината. Наистина пропуск е, че това дружество не е излязло да кандидатства и в други общини по обществени поръчки.

От групата на съветниците на ГЕРБ смятаме, че на това дружество трябва да му се даде шанс да извършва търговска дейност и в други общини, като не се ограничава с вътрешно възлагане от община Благоевград. Дайте да видим кои други общини имат нужда от визуализиране на европейски проекти, това са поръчки, които се правят по ЗОП и като кандидат-изпълнители на тях обикновено се явяват софийски фирми, печелят ги и си формират печалба”, мотивира К. Илиев протеста на ГЕРБ срещу закриването на „Благоевград фест”.

Другите две решения, обект на протеста до областния управител Бисер Михайлов, са за вливане на бюджетното звено „Спортни бази за спорт за всички – спортен комплекс „Пирин“ в бюджетно звено „Спортни имоти“ и за удължаване на срока за погасяване на общинския дълг, поет за плащания по проекти, финансирани от ЕС.

Губернаторът е длъжен да се произнесе в 7-дневен срок.

Изчточник: в. Струма

Comments

comments