Гражданското образование не е на ниво в България, сочи международно проучване

zx860y484_3073675

Българските ученици нямат достатъчно познания за гражданската активност и не правят връзка между действията на институциите и законните начини за граждански контрол върху тях. Това показват част от резултатите от Международно изследване за гражданското образование, които бяха обявени във вторник.

 

Проучването е проведено през 2016 г. сред осмокласници от 3800 училища в 24 страни, в някои от които има отделен предмет за гражданско образование, а в други – не. В изследването са участвали 2966 ученици от 147 училища в България.

 

Средният резултат на българските ученици в проучването за гражданското образование е 485 точки, което е под средното ниво от 517 точки. Резултатите са близки до тези на учениците в Латвия (492 точки), Малта (491 точки), Чили и Колумбия (по 482 точки). Страните попадат в група Б по гражданско образование (според индексите на изследването), т.е. учениците имат основни познания за демокрацията като политическа система и разбират начина, по който институциите трябва да бъдат използвани да защитават обществените ценности; разбират каква е ролята на упражняването на правото на глас за запазване на представителната демокрация и знаят какво е гражданско общество.



 

Comments

comments