Гражданският борд за свободни и прозрачни избори обсъди избирателните списъци за предстоящите избори

Изготвянето на избирателните списъци беше фокусът на дискусията в Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, който проведе вчера второто си заседание под председателството на съветника на министър-председателя по изборните въпроси проф. Емилия Друмева.
Проф. Друмева подчерта, че списъците се изготвят съгласно действащото законодателство и добави, че т.нар. предварителни списъци подлежат на неколкократно актуализиране. Директорът на главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) в Министерство на регионално развитие Иван Гетов представи различните възможности на гражданите да направят справка къде ще могат да упражнят правото си на глас – например по електронен път или чрез кратко текстово съобщение (SMS). На заседанието беше поставен и въпросът за бъдещо развитие на законодателството в посока въвеждане на активната регистрация, както и начините да се постигне една по-точна картина в избирателните списъци. Проф. Друмева беше категорична, че важно условие за това е активността на гражданите като избиратели и тяхната заинтересованост.
По време на заседанието бяха обсъдени също така проверките на подписките за регистрация за изборите на партиите, коалициите и независимите кандидати, образуването на избирателните секции за гласуване в чужбина и на секциите в местата за лишаване от свобода, както и достъпът на хората с увреждания до избирателните секции.
Зам.-министърът на външните работи Катя Тодорова отбеляза очакванията за засилен интерес за гласуване на български граждани извън страната, както и възможността да бъдат разкрити секции на места, където досега не е имало такива. По предварителни данни, секциите в чужбина могат да надхвърлят 360. „Законодателството е много открито към нашите съграждани зад граница“, коментира проф. Емилия Друмева.
Представителите на Министерство на правосъдието от своя страна изтъкнаха, че е създадена организация за нормалното провеждане на изборите в местата за лишаване от свобода.
От Администрацията на Министерския съвет беше представена информация за текущото ниво на подготовка на провеждането на предстоящите на 5 октомври избори. Изпратени са писмените указания до областните управители и кметовете относно разпределението на ангажиментите както на централната власт, така и на областно и на общинско ниво, за организационно-техническата подготовка на изборите. Открити са процедурите по Закона за обществените поръчки за изработването на изборните книжа и на печатите. Предстои да бъде открита и процедурата за устройствата за машинно гласуване, след като ЦИК вземе решение за техническите спецификации и определи секциите и районите, в които ще се проведе експериментално гласуване. До 3 септември удостоверенията за гласуване на друго място ще бъдат транспортирани до областните администрации. Към момента Районните избирателни комисии работят ефективно и дейността им е обезпечена.
На третото си заседание Гражданският за свободни и прозрачни избори ще обсъди въпросите относно социологическите проучвания и предизборната кампания, а разяснителната кампания ще бъде постоянна тема в работата на Борда.

Comments

comments