Горанов май ще се извини за „маргиналите“

 

Финансовият министър Владислав Горанов е склонен да разшири достъпа до безлихвени заеми на пострадали от кризата с коронавируса граждани и предприемачи.

„Обсъжда се вариант и свободните професии да бъдат включени към групата на заетите, които в момента са в неплатен отпуск, за да могат да получат също безлихвени заеми“, заяви той пред БНТ.

В началото на седмицата изказване на финансовия министър на пресконференцията в Министерски съвет, на която бяха обявени икономическите и социални мерки на правителството за борба с последиците от COVID-19, предизвика силно негативни реакции. Тогава той на практика нарече всички, упражняващи свободни професии и самоосигуряващи се лица „маргинали“.

Гилдията на адвокатите поиска извинение и дори сезира Комисията за защита от дискриминация.

Горанов уточни, че е склонен да се извини. И изрази учудване, че „те се разпознаха в тази роля“.

„Аз визирах група хора, които всеки от нас подозира, че съществува. Тази група няма връзка с държавата. Те имат само ЕГН, нямат лични карти, не пращат децата си на училище, не търсят активно работа, не могат да бъдат свързани с държавата. Визирах група хора, които все повече ще са проблем за нашето общество“, каза финансовият министър.

„Обсъжда се самоосигуряващите се да могат да се възползват от безлихвени заеми от 1500 лв., каквито ще се отпускат на пуснатите в неплатен отпуск от фирмите си“, посочи Горанов.

Мярката ще бъде обсъдена днес на ново заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Вчера правителството, бизнесът и синдикатите не постигнаха съгласие за начина на компенсиране на фирмите, спрели работа заради епидемията от  коронавирус.

Comments

comments