Горанов аут и от парламента, не иска да е депутат. Отново

Ден след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов, стана ясно, че той е решил да не остава редови депутат от ГЕРБ и напуска Народното събрание. Преди малко неговата оставка беше гласувана от 104 народни представители, като двама бяха против, а 7 се въздържаха.

Това е вторият път, в който Горанов се отказва от възможността да седне на депутатската банка. Първият беше през 2014 година, когато обясни, че иска да напусне политиката, за да „запази експертния си профил“, и че ще участва в частни проекти. „Начинът, по който се прави политика в НС, лично мен като сравнително млад човек не ме удовлетворява.“

Самият Борисов пък тогава разказа, че в личен разговор между двамата бившият министър му заявил, че другата причина да иска да напусне парламента е ниската заплата на депутатите.

Влади Горанов ми е като дете. Дойде при мен и ми каза: „Шефе, ти си на 55 г. и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30 г., моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева и дните ми минават безсмислено. Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам? Ако имаше поне политическа класа у нас, ако имаше смисъл като експерт да стоя в парламента, но сега в парламента няма нищо, свързано с политиката и експертността„, обясни тогава Борисов.

Днес в НС тази история беше припомнена от депутата от левицата Таско Ерменков.

Според думите на премиера той му бил казал: „Моите колеги станаха милионери, а аз стоя в тази зала за някакви нищожни пари.“ Дали това, че беше лишен от възможността да прибира едни пари като министър на финансите, защото неговата заплата като министър е по-ниска от нашите (б.р. – има предвид на депутатите), е причината той да напусне парламента отново?“, запита Ерменков.

Други изказвания обаче нямаше, а самият Горанов днес не се яви пред депутатите.

Comments

comments