Година след началото на мандата: одобрението за работата на главния прокурор е 10%

Това сочат данните от национално представително проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“, осъществено между 15 и 21 декември 2020 г. То е част от редовния тримесечен мониторинг на обществено-политическите нагласи. Направено е сред извадка от 1017 пълнолетни жители от цялата страна чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Неодобрение за действията на Гешев заявяват малко над половината анкетирани – 52 на сто, а за 38 на сто оценката не е нито положителна, нито отрицателна.

Одобрението спада с два процентни пункта в сравнение с предишното проучване през септември. Почти същият спад има и при неодобрението, което в началото на есента е било 55%. Най-високото одобрение за Гешев през изминалата година „Алфа Рисърч“ регистрира през март, когато положителните оценки са 27%, а отрицателните – 21%.

Протестите и промяната в оценките

 

Съдебната система е сферата, в отношението към която протестите за оставка на правителството и главния прокурор успяват да предизвикат по-съществена промяна, коментират от „Алфа Рисърч“. Социолозите отчитат, че за първи път през последното десетилетие се откроява тенденция към ръст на общественото доверие в съда и разтварянето на ножицата с доверието към прокуратурата.

 

Според представените данни до лятото на 2020 г. и двете институции са се ползвали с относително идентични равнища на одобрение, при силен превес на критиката към тяхната работа. През последната половин година обаче, съдът получава по-висока подкрепа за работата си (16% срещу 10% -12% за главния прокурор). Още по-сериозна е разликата в неодобрението: 52% за главния прокурор срещу 35% за съда, обобщават от агенцията.

Comments

comments