Глоба от 1500 лева за гасене на цигари върху детска ръчичка

1500 лева ще струва на родителите на девойка „печат”, направен с гасене на цигара върху детска ръка. Играчката – плачка се разиграла през лятото на 2015 г. на детска площадка в Търговище. 15-годишно момиче, което е от друг град, гостувало на баба си. На трети август то било на площадката с познати и играели карти. Близо до тях имало група от по-малки деца, които се закачали с батковците и каките и ги дразнели. Двете групи си разменяли прякори, но не се стигнало до разправия. Час по-късно момиче от групата на големите отишло при малките и почнало да гаси цигара в ръцете на три деца, пише trud.bg

Нямало обяснения за действията й, освен че искала да им направи „печати”, казала тя смеейки се. Едно от 9-годишните момичета Д. се разплакало и така било сварено от майка си, която дошла на мястото да го прибере. Родителите му подали жалба и била образувана преписка. Прокуратурата я прекратила и дала гостуващата девойка на Комисията за борба с противообщестевните прояви, където й наложили възпитателни мерки.

Съдебен лекар установил, че се касае за изгаряне II степен на дясната раменница на Д., което е причинило временно разстройство на здравето.

Родителите й завели граждански иск срещу тези на момичето, сложило „печатите”.

Районният съд в Търговище присъдил 500 лева обезщетение, а Окръжният го вдигна на 1500 лева. Съдът приема доводите, че на детето са причинени болки, нарушено е достойнството му и то продължавало да таи у себе си неприятни емоции от случилото се. Това, че непълнолетната извършителка била наказана още тогава от близките си, че съжалявала за стореното, не смекчило ситуацията.

Решението по казуса не подлежи на обжалване. Няма информация дали и родителите на другите две деца също са предявили съдебни претенции за обезщетения.

Comments

comments