Гешев си хареса заместничка – пратена от ДПС в Съдебния съвет

Снимка Веселин Боришев

 

Днес и утре прокурорската колегия и евентуално целият Пленум на ВСС ще се занимават с подбор на екипа, който си е харесал новият главен прокурор Иван Гешев.

Преди два дни от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че едното предложение е за Пламена Апостолова, която е член на действащия (от 2017 г.) ВСС. Тя е бивш следовател, после е била завеждащ отдел „Следствен“ към Софийска градска прокуратура – откъдето идва и самият Гешев, преди да оглави специализиранаото обвинение. Шеф е на „Стопански към НСлС“.

Апостолова е член на ВСС от политическата квота, но прелюбопитно е чие предложение е. А именно: на „Йордан Кирилов Цонев и Парламентарна група „Движение за права и свободи““.

 

Както Клуб Z писа тогава, в съвсем кратките си мотиви зам. -председателят на ПГ на ДПС само споменава, че тя има изискуемите от конституцията „високи професионални и нравствени качества”.

Всъщност обаче от юли 2016 г. Апостолова е титулярен началник на Столичното следствие. Това е станало по изрична  заповед на главния прокурор Сотир Цацаров, а конкретното преназначение е извършила  Емилия Русинова, тогава зам. градски прокурор, доскоро градски, а сега – зам.апелативен прокурор на София (столичното следствие бе „меката” на магистрата с озадачаващ прякор Петьо Еврото, б.р.).

Апостолова е смятана за близка до бившия шеф на НСлС Ангел Александров. Тя разследваше делото „Фронтиер“, по което свидетелства срещу колежката си Татяна Шарланджиева, че  е разпънала „чадър“  над шефа на консултантската фирма „Фронтиер“ Красимир Георгиев, за да го избави от разследване за пране на пари, припомни „Де Факто”. Петър Петров, известен и като  Еврото,  дори повдигна обвинение на Шарланджиева.  По делото беше привлечена и Корнелия Нинова, тогава зам.-министър на  Румен Овчаров.  По онова време течеше мощен скандал между шефа на НСлС Александров и Румен Овчаров, чийто близък беше Красимир Георгиев.

 

Следствието не пестеше усилия в полза на шефа си. След близо 10 години  разследване делото беше окончателно прекратено поради липса на престъплениe.

Пламена Апостолова за 2015 г декларира пред Сметната палата, че  има на влог 242 816 лв. от продажба на дял от недвижим имот.  Получила е  още 145 690 лв, като капаро за продажба на друг имот и 1 311 208 лв. след финализирането на сделката.

А при избора й през 2017 г. и „Капитал“ отбелязва:

Screenshot_3

Любопитен щрих е, че екссъпругът й Георги Апостолов е шеф на софийската Териториална дирекция на КПКОНПИ още от времето на Пламен Георгиев.

За да се случи плануваното, на утрешния си – пръв за годината Пленум на ВСС, трябва с 2/3 мнозинство да освободи ексследователката като член на съвета. А съответно – в Парламента да стартира процедура за друг член от политическата квота. Доколкото е всеизвестно, че те са плод на договорки и „квоти“, логиката е пак да е кадър, подаден от ДПС.

 

В момента точка „оставка“ на Апостолова няма в дневния ред на заседанието на ВСС, но с оглед на невижданата експедитивност, която този съвет показва по въпросите, касаещи Главна прокуратра, най-вероятно тя ще бъде внесена като извънредна.

Съответно с други свои предложения Прокурорската колегия трябва днес да гласува Красимира Алексиева Филипова – прокурор във Върховна касационна прокуратура на длъжност „заместник на главния прокурор” във Върховна касационна прокуратура.

Да гласува предложението на главния прокурор за назначаване на Десислава Георгиева Пиронева – прокурор в Софийска градска прокуратура на длъжност „заместник на главния прокурор“ във Върховна административна прокуратура.

И да освободи Ася Бориславова Петрова от същата длъжност – „заместник на главния прокурор“ при Върховна административна прокуратура и да я преназначи на длъжност „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура.

 

Същевременно Гешев предлага още назначаване на Даниела Ангелова Димитрова – в момента “заместник градски прокурор” на длъжност “и. ф. административен ръководител – градски прокурор” на Софийска градска прокуратура. Това ще стане поради изтеглянето на Емилия Русинова като зам.-апелативен прокурор.

Там изненади не се очакват, тъй като Прокурорската колегия обикновено гласува анблок напълно единомислено.

 

Източник:Клуб Z

 

 

 

 

 

 

Comments

comments